Agrární komoru povede Jandejsek. České zemědělství není v dobré kondici, říká

Jandejsek: Ukázat Unii, kam jsme spadli (zdroj: ČT24)

Novým prezidentem Agrární komory ČR byl zvolen Zdeněk Jandejsek, ředitel firmy Rabbit Trhový Štěpánov. Nahradil Miroslava Tomana, který už nekandidoval.

Jandejsek (62), který je zároveň předsedou Iniciativy zemědělských a potravinářských podniků, mezi své priority řadí například omezení zahraničních dovozů potravin za dumpingové ceny a vyšší podporu státu intenzivní živočišné výrobě a citlivým komoditám.

V rozhovoru pro ČT řekl, že české zemědělství není s přihlédnutím k uplynulým 27 letům v dobré kondici. „Došlo k velkému poklesu živočišné produkce, stavu skotu a stavu prasat. Jsou na úrovni 30 až 40 procent roku 1990,“ řekl Jandejsek. 

Na otázku, jak se projevil dopad ruského embarga, uvedl, že země, které dříve vyvážely do Ruska, hlavně Německo, státy Beneluxu a Dánsko, pak dodávaly své zboží na český trh. Zdůraznil, že se tak dělo za podnákladové ceny, které „likvidují naše možnosti prodat naše zboží“. 

Právě tažení proti dumpingovým cenám řadí Jandejsek do svých priorit. Považuje za důležité sestavit přehled o současném stavu a ukázat Unii, „jak nám to členství v Unii prospělo, kam jsme spadli a kam vlastně vystoupaly země, které nám to sem dávají za jejich ceny, které jsou obrovským způsobem dotovány národními dotacemi. A z nich jsou pak dumpingové ceny, třeba na úrovni 70, 60 procent skutečných nákladů“. 

„(Čeští politici) by to konečně měli začít brát vážně. Že to naše procento soběstačnosti je alarmující a že bychom si to jako národ neměli dovolit. Naši potomci to určitě nebudou hodnotit kladně,“ řekl mj. v rozhovoru Jandejsek. 

Toman: Antimonopolní úřad nekoná

Končící prezident komory Toman na sněmu v Olomouci řekl, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nevymáhá důsledně dodržování zákona o významné tržní síle. 

„Novela zákona o významné tržní síle dává dobrý základ pro omezení vlivu obchodních řetězců. Chybí ale její důsledné vymáhání ze strany ÚOHS. Musím říci, že ÚOHS nekoná a tento zákon nevymáhá,“ řekl Toman. Rostoucí zisky obchodních řetězců podle něj tak platí prvovýrobci, zpracovatelé a spotřebitelé. „Ke zdražování potravin není nejmenší důvod,“ míní Toman.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) řekl, že v této oblasti by mohl „daleko lépe a intenzivněji“ pracovat nejen ÚOHS, ale také ministerstvo financí. Zatímco antimonopolní úřad řeší neférové praktiky obchodníků vůči dodavatelům, ministerstvo financí má na starost kontrolu cen.

ÚOHS
Zdroj: ČT24

ÚOHS na sněmu agrární komory kvůli údajně liknavému vymáhání zákona o významné tržní síle kritizoval i předseda zemědělského výboru Jaroslav Faltýnek (ANO), jehož stranický šéf Andrej Babiš ministerstvo financí vede. „Měli bychom se zeptat pana (předsedy ÚOHS Petra) Rafaje a kolegů, proč tento zákon není vymáhán tak, jak byl prosazen,“ uvedl Faltýnek.

ÚOHS tutu kritiku odmítá. „Úřad je v oblasti významné tržné síly značně aktivní. Po změně zákona intenzivně komunikoval s obchodními řetězci i jejich dodavateli, aby došlo k řádnému přenesení nových ustanovení zákona do smluvních vztahů. Proběhla rovněž rozsáhlá informační a osvětová kampaň. Úřad rovněž před nedávnem upozornil na nové praktiky používané obchodníky a v této souvislosti zahájil řadu šetření, která v současné době vede. Pokud úřad získá dostatečné podklady svědčící o zneužití významné tržní síly, pak neprodleně zahájí správní řízení,“ uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda.

Rok platná novela zákona má ochránit dodavatele před nekalými praktikami některých obchodních řetězců.

Většina dodavatelů v loňském průzkumu ministerstva zemědělství uvedla, že situace se po začátku účinnosti zákona o významné tržní síle nezměnila.

Osm procent si myslí, že zhoršila vyjednávací pozici u dodavatelů, 11 procent respondentů má dojem, že ji zlepšila. Podle 79 procent dodavatelů maloobchodní řetězce zneužívají své dominantní postavení na trhu.