Delší čekání na služby, vyšší ceny. Tak to vypadá, když chybějí řemeslníci

Události: Řemeslníků ubývá (zdroj: ČT24)

Řemeslníků v Česku je nedostatek. A čím méně jich je, tím delší je čekání na jejich služby. U poloviny firem trvá podle statistik až dva týdny, než dorazí. Jejich počty také ovlivňují výši hodinové sazby, kterou si účtují.

Například elektrikáři si v průměru v Česku účtují zhruba 280 korun za hodinu. Nejlevněji si jejich služby objednají lidé v jižních Čechách, nejdráže, o 120 korun více, než je průměr, zaplatí v Jihomoravském kraji.

Za zednické práce dají zákazníci 210 korun za hodinu. V nejdražším Jihočeském kraji je to skoro 300. Naopak v Pardubickém zaplatí pod 200 korun.

Celorepublikově řemeslníků - v některých oborech - meziročně přibylo. Například pekařů je víc o 41 procent. Celkem jich loni tento obor absolvovalo 165. O třetinu víc je i podlahářů. V některých oborech ale řemeslníků stále ubývá - třeba montérů suchých staveb je o polovinu míň. A dobře na tom nejsou ani jiné stavební obory, třeba tesaři.

Méně je i automechaniků nebo truhlářů. Střední škola designu a řemesel Kladno se proto snaží přilákat studenty i různými stipendii.

Počet absolventů řemeslných oborů loni opět klesl, tentokrát o 5 procent. Přesto, že se školy i cechy snaží lákat víc zájemců. Ožívají jen některé profese - třeba elektrotechnické nebo potravinářské.