Ženy rozjíždějí byznys po mateřské. Počet podnikatelek trvale roste

Události: Podnikatelů přibývá, aktivnější jsou ženy (zdroj: ČT24)

V Česku se daří startupům a novým menším firmám, počty podnikatelů za posledních pět let vzrostly o třetinu. Do byznysu míří čím dál víc žen.

Nespokojenost v dosavadním zaměstnání lidé podle Asociace malých a středních podniků stále častěji využívají k nastartování vlastního byznysu.

„Šli třeba do větší nepohody, ale chtějí vidět svůj vlastní výsledek, svůj úspěch. Možná se poučit i z vlastního neúspěchu,“ říká předseda představenstva Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

Narůstá počet podnikatelek. Podle posledních dat nad muži převažují dvanáctinásobně. Podle Havlíčka to jsou často ženy po mateřské dovolené nebo takové, které nebyly spokojené ve své dosavadní práci.

Jednou z podnikatelek je i Eliška Griffiths, která svoji firmu založila s kamarádkou už na vysoké škole. Společnost rozjížděla ve volném čase mezi učením a zaměstnáním. Zájem o ručně šité doplňky pro psy a majitele během necelých dvou let rychle narůstal a firma najala tři švadleny.

V roce 2015 začalo podnikat 12x více žen než mužů
Zdroj: ČT24

„Doufáme, že už během tohoto roku se dostaneme do zahraničí. Ať už je to Německo, Velká Británie. Teď už fungujeme na Slovensku,“ říká majitelka e-shopu demeven.cz Griffiths.

Peníze slíbilo i ministerstvo

Nové startupy a projekty – zvláště pak ty softwarové – často lákají investory. Loni získaly tuzemské projekty do začátku skoro 20 milionů. Ani to ale neznamená okamžitý úspěch.

„Může to mít mnoho důvodů. Třeba selhali proto, že nezaujali zákazníky, nebo s nápadem přišli příliš brzy. Nebo nebyl tak dobrý,“ říká za investory ředitel Startup Yard Cedric Maloux.

Podporu začínajícím podnikatelům už dříve přislíbilo i ministerstvo průmyslu. Peníze by měly plynout hlavně z evropských fondů.