Veřejné finance jsou podle odhadů ČNB od loňska v přebytku

Veřejné finance skončily podle odhadů České národní banky loni v přebytku 0,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Letos by přebytek veřejných financí měl stoupnout na 0,4 procenta HDP a v roce 2018 na 0,8 procenta HDP. Vyplývá to ze shrnutí Zprávy o inflaci, které v pátek zveřejnila ČNB. Ta také přehodnotila inflaci, jež má být letos vyšší, než původně odhadovala.

Loni byly veřejné finance v deficitu 0,6 procenta HDP, což byla jedna z nejnižších hodnot v EU. Ta požaduje, aby deficit veřejných financí byl pod třemi procenty HDP.

Ministerstvo financí očekává v prognóze z tohoto týdne, že veřejné finance se za loňský rok dostanou do přebytku 0,5 HDP. Podle ministerstva dosáhlo Česko přebytku veřejných financí poprvé. Za výsledkem je především hospodaření státu, rozpočet loni vykázal přebytek 61,8 miliardy korun. MF dále upozornilo, že pomohlo i hospodaření místních samospráv.

„Nejvýznamnější změna pro rok 2017 nastala právě v odhadu inflace, která byla přehodnocena z 1,9 na 2,4 procent. Vyšší inflace v letošním roce není očekávána jen z titulu rychleji rostoucích cen potravin a pohonných hmot, ale zejména díky rychlejšímu růstu jádrové inflace. Ta byla přehodnocena pro letošní rok také směrem nahoru, a to z 1,5 na 2 procenta,“ konstatuje hlavní ekonom INB Bank Jakub Seidler.

Zrychlující inflace bude v letošním roce podpořena stále příznivým vývojem na trhu práce, kde by měla míra nezaměstnanosti dále klesat, a zrychlující dynamikou mezd. Ta byla pro letošní rok také přehodnocena nepatrně nahoru.
Jakub Seidler
hlavní ekonom ING Bank

Zlepšovat by se měl podle ČNB i celkový vládní dluh, který je tvořen dluhem vlády a dluhy zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů. Loni jeho podíl k HDP klesl podle odhadů centrální banky na 37,6 procenta, letos by to mělo být 36,3 procenta a v roce 2018 34,5 procenta HDP. Podle kritérií pro přijetí eura by vládní dluh neměl překročit 60procentní hranici. V absolutní výši by ale dluh mohl podle odhadů ČNB růst.

Klíčové makroekonomické indikátory v nové prognóze ČNB
Zdroj: ING/ČNB

ČNB odhaduje horší vývoj ekonomiky Česka pro letošní i příští rok

Česká národní banka v nové prognóze, kterou představila ve čtvrtek, ovšem zhoršila odhad vývoje české ekonomiky v letošním i příštím roce na 2,8 procenta. Loňský růst banka odhaduje na 2,4 procenta. V předchozí listopadové prognóze počítala ČNB v letech 2017 a 2018 s růstem 2,9 procenta a v roce 2016 s růstem 2,8 procenta.

Ve srovnání s předchozí prognózu došlo k přehodnocení dynamiky exportu směrem dolů, což je konzistentní s vývojem v druhé polovině roku 2016, kdy meziroční tempo zahraničního obchodu začalo narážet na vysokou srovnávací základnu. „Předpokládaný růst reálného vývozu v letošním roce o více než pět procent tak může být stále mírně optimistický. Nová prognóza však obecně potvrzuje nadále příznivý ekonomický vývoj a inflační podmínky, které ČNB umožní opustit kurzový závazek již v 2. čtvrtletí letošního roku,“ dodává Seidler.

Saldo veřejných financí se počítá z rozdílu příjmů a výdajů ministerstev a dalších státních úřadů, měst a obcí, vybraných příspěvkových organizací, státních i jiných mimorozpočtových fondů a firem, veřejných vysokých škol, veřejných výzkumných ústavů, zdravotních pojišťoven, asociací a svazů zdravotních pojišťoven a Centra mezistátních úhrad.