Americký akciový index Dow Jones poprvé překročil 20 tisíc bodů, investoři věří Trumpovi

Americké akcie ve středu pokračovaly v růstu a Dow Jonesův index poprvé v historii překonal psychologicky důležitou hranici 20 tisíc bodů. Obchodování zakončil nárůstem o 0,78 procenta na 20 068,5 bodu. Na nová maxima vystoupily také akciové indexy S&P 500 a Nasdaq Composite. Dobrá situace panovala i v Evropě.

Krátce po zahájení obchodování na newyorské burze vykazoval DowJonesův index nárůst o zhruba půl procenta na 20 015 bodů. Index vznikl před více než 130 lety a zahrnuje akcie 30 předních amerických podniků.

„Je to klíčový moment. Je to jen číslo, ale číslo velmi významné,“ řekl k výstupu indexu nad hranici 20 tisíc bodů analytik Tim Ghriskey ze společnosti Solaris Group.

Dobré časy pro hospodářství?

Americké akcie zažívají výrazný vzestup po listopadových prezidentských volbách, ve kterých překvapivě zvítězil republikánský kandidát Donald Trump. Investoři doufají, že Trumpovy plány na snižování daní a zvyšování výdajů na infrastrukturu podpoří hospodářský růst.

„Celá Wall Street se dnes těší zájmu investorů. Ke středečnímu růstu nejvíce pomáhá výsledková sezona, kdy například akcie výrobce letadel Boeing přidávají 1,8 procenta. Právě Boeing je jedním z titulů, které se od Trumpova zvolení těší zájmu investorů,“ řekl analytik banky Creditas Roman Koděra.

Další růst zaznamenávají bankovní tituly, které dál těží z euforie, jež se na trh dostavila s očekáváním nové politiky americké administrativy.

Index Dow Jones je aktuálně od začátku roku v zisku téměř dvě procenta a případný růst o další jedno až dvě procenta by podle analytika znamenal posun na hranici 20 200, respektive 20 400 bodů. 

Burzám se dařilo i v Evropě

Výrazně ve středu posílily i akciové trhy v Evropě. Německý index DAX se poprvé od května 2015 vrátil nad 11 800 bodů, zatímco panevropský index STOXX 600 zaznamenal nejprudší jednodenní nárůst za 11 týdnů.

K růstu přispěly zejména velmi dobré hospodářské výsledky některých evropských podniků. Akcie španělské banky Santander zpevnily o čtyři procenta po zprávě, že loňský zisk banky překonal očekávání analytiků. Vzhůru zamířily také akcie německé Deutsche Bank, kde investory povzbudila zpráva o možném uvedení její divize pro správu majetku na burzu.

Akcie švýcarského výrobce počítačového příslušenství Logitech posílily o téměř 16 procent. Firma vykázala prudký nárůst čtvrtletního zisku i tržeb a současně zlepšila celoroční výhled.

„Vyhlídky evropských bank se v posledních měsících zlepšily,“ uvedl ekonom Koen De Leus ze společnosti BNP Paribas Fortis. „Evropské akcie vypadají poměrně atraktivně a slabší euro je příznivé pro tamní exportéry,“ dodal.