Stát chce podporovat stěhování za prací. O jeho příspěvek je ale zatím malý zájem

Stát nabízí až 50 tisíc na stěhování za prací. Zájem je minimální (zdroj: ČT24)

Patnáct lidí zatím na úřadech práce požádalo o příspěvek na stěhování. Za první dva měsíce tak zájem o dávku příliš vysoký není, bez ohledu na to, že je možné získat až 50 tisíc. Poslední průzkum ale ukazuje, že přemístit sebe a rodinu kvůli práci je ochotná méně než polovina Čechů, konkrétně je to 44 procent.

Automobilka Škoda Auto jen loni nabírala 2600 lidí. Ke stěhování je měl přesvědčit například příspěvek na ubytování nebo i půjčka na bydlení.

Kvůli nedostatku pracovníků začal loni na stěhování přispívat Úřad práce ČR, aby motivoval lidi přijímat i místa mimo svá bydliště. Zatím však má o padesátitisícovou podporu zájem 15 lidí.

Úřad předpokládá, že v dalším období zájem o příspěvek vzroste, uvedla jeho mluvčí Kateřina Beránková. 

Podle posledního průzkumu by o stěhování uvažovalo jen 44 procent Čechů. Většinou to podmiňují vyšší výplatou po odečtení nákladů na bydlení.

Práce
Zdroj: ČT24

Jsou Slováci flexibilnější?

Podle zmíněného průzkumu jsou zejména Slováci – kterých je v Česku kolem sta tisíc – ochotni více se stěhovat kvůli práci i za ní dojíždět. Potvrzuje to také životní příběh Marcely Michalákové. Lepší mzdové podmínky, ale i možnost kariérního růstu v módním odvětví ji přilákaly do Prahy.

Jako nákupčí pro módní značku tady pracuje už pět let. Přestěhovala se sem ze Slovenska.

„Já jsem studovala módní návrhářství v Londýně, ale věděla jsem, že jediné město, kde si můžu najít takovou práci, je Praha,“ říká Michaláková.