Elektřina na poslední chvíli je drahá, vyrábět na maximum se vyplatí

Elektřina na poslední chvíli je drahá, vyrábět na maximum se vyplatí (zdroj: ČT24)

Téměř všechny elektrárny v zemi jedou už několik dní na maximum svého výkonu. Využívají obrovského růstu cen takzvané spotové elektřiny, tedy té, kterou si odběratelé koupí na poslední chvíli. Za dva týdny podražila megawatthodina o víc než sto procent. Pohybuje se teď nejvýš za posledních pět let. Může za to počasí a odstávky v západní Evropě.

Maximum elektřiny nyní vyrábějí téměř všechny zdroje v Česku. Stojí jen ty, kde jsou dlouhodobě plánované odstávky. Ceny elektřiny jsou výhodné. Například paroplynová elektrárna v Počeradech tak jede naplno. I v noci. „My jsme tento týden najeli v pondělí ráno a jedeme do pátku do desíti do večera, pak přes noc budeme pravděpodobně stát. A budeme najíždět v sobotu ráno, protože i predikce na sobotu jsou vysoké ceny,“ říká vedoucí paroplynového cyklu ELE Počerady Martin Borovský.

„Aktuálně je v provozu všech šest turbogenerátorů, dodávaný výkon je v rozmezí 200–240 MW v závislosti na potřebě tepelného výkonu,“ potvrzuje i mluvčí Elektrárny Opatovice Martin Sýkora. Letos na rozdíl od loňského ledna vyrábí tato elektrárna na plný výkon i mimo špičku, tedy v noci a o víkendech.

Producenti elektřiny očekávají, že nynější stav vydrží minimálně do začátku příštího týdne. „Až na jeden blok jaderné elektrárny Dukovany, který je v plánované odstávce, je v provozu většina bloků elektráren skupiny ČEZ,“ konstatuje mluvčí ČEZ Roman Gazdík. Podle mluvčí České energetické přenosové soustavy (ČEPS) Barbory Peterové soustava nezaznamenala žádné problémy. „V současné době vyvážíme asi 1400 megawattů elektřiny,“ dodává.

Za současné vysoké ceny spotové elektřiny mohou tři faktory – chladné počasí, a tedy vysoká spotřeba, odstávka jaderných bloků ve Francii a bezvětří na severu Německa, kde jsou větrné elektrárny.

„Ceny spotu se v posledních týdnech pohybovaly na hranici nějakých 60 eur za megawatthodinu, nyní můžeme vidět, že ty ceny jsou na dvojnásobku toho klasického průměru,“ upřesňuje hlavní ekonom Chytrý Honza František Bostl.

Za rok se na denním trhu zobchoduje objem odpovídající třetině české spotřeby elektřiny.