Ťok se chystá hejtmany a starosty přesvědčit o nutnosti zpoplatnit další silnice

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) bude jednat s kraji a obcemi o úpravách seznamu silnic první třídy, na kterých by se mohlo od roku 2019 vybírat mýtné. Jeho plán rozšířit počet zpoplatněných silnic první třídy o 900 kilometrů ze současných 230 v pondělí projednávala vláda. Ťok během zasedání kabinetu novinářům řekl, že v regionech bude také vysvětlovat, proč některé silnice na seznamu jsou a jiné ne.

Proti rozsáhlému rozšiřování jsou například zástupci dopravců i průmyslových podniků. Argumentují hrozícím zatížením podnikatelů v regionech. Ťok v pondělí novinářům řekl, že při přípravě plánu je vázán usnesením vlády, podle kterého se má rozšíření týkat 850 až 3000 kilometrů.

„To, že jsou lidé, kterým to vyhovuje, nebo nevyhovuje, bych spíš považoval za výhodu toho, že jsme asi zvolili dobré číslo,“ řekl.

Materiál v pondělí Ťokův úřad předkládal pouze pro informaci, takže o něm ministři nehlasovali. 

Premiér (Bohuslav Sobotka, ČSSD) požádal jen o to, abychom seznam probrali s kraji, takže to probereme s Asociací krajů a městy a obcemi, abychom jim vysvětlili, proč jejich silnice na seznamu není, nebo je.
Dan Ťok

Rozšíření vyplývá z analýzy, kterou si ministerstvo dopravy nechalo vypracovat u firmy Deloitte. Ta zpracovala tři varianty možného rozšíření zpoplatnění, kromě uvedené pak ještě možnosti rozšíření o 76,1 kilometru, respektive o 474,1 kilometru silnic prvních tříd. Společnost jako optimální označila střední variantu rozšíření. Ťok řekl, že vládnímu požadavku vyhovoval jen třetí návrh, za kterým proto stojí.

  • Prostřednictvím mýtných bran se mýtné v Česku vybírá od roku 2007 na více než 1400 kilometrech dálnic a vybraných částech silnic první třídy. 
  • Za deset let se na mýtném vybralo 77,5 miliardy korun.
  • Zdroj: ČTK