Irské aerolinie musí vrátit vládě miliony eur, protože je málo zdaňovala

Aerolinky Ryanair a Aer Lingus musí podle rozsudku Soudního dvora Evropské unie vrátit irské vládě miliony eur, protože je nižším zdaněním krátkých letů zvýhodnila na trhu. Uvedla to ve středu agentura Reuters. Ryanair chce podniknout právní kroky, aby si na vládě vymohla kompenzaci. Aer Lingus požadovanou částku zpochybňuje.

Soudní dvůr Evropské unie potvrdil rozhodnutí Evropské komise z roku 2011, podle nějž byly nižší daňové sazby v Irsku pro leteckou přepravu na kratší vzdálenosti v letech 2009 až 2011 nezákonnou subvencí. Většinu letů kratšího rozsahu nabízely domácí aerolinky, které tak byly oproti ostatním provozovatelům zvýhodněny.

„Zmiňovaná výhoda nespočívá ve skutečnosti, že tyto aerolinky byly schopné nabídnout lepší ceny než konkurence. Vyplývá jednoduše z toho, že platily nižší daně, než by bývaly musely, kdyby nabízely lety daněné běžnou sazbou,“ uvedl v prohlášení Soudní dvůr Evropské unie.

Firma Ryanair, největší evropská nízkonákladová aerolinka, musí irské vládě vrátit 12 milionů eur (324,2 milionu korun). Aer Lingus, který je součástí skupiny International Airlines Group, pak čtyři miliony eur.

Irsko v roce 2011 kvůli vyšetřování Evropskou komisí upravilo leteckou daň, která je nyní jednotná pro všechny lety, domácí i mezinárodní.