Investoři rekordně nakupovali české firmy, než je zdraží koruna

Události: Akvizice firem v ČR na rekordu (zdroj: ČT24)

O české firmy panuje velký zájem. V regionu střední a východní Evropy se prodávají nejvíce. Za prvních devět měsíců letošního roku proběhlo v Česku 226 velkých transakcí v celkové hodnotě pěti miliard dolarů.

Příkladem jednoho takového úspěšného prodeje je i digitální agentura AdExpres. Jan Galgonek (33) ji založil před šesti lety a letos prodal zahraničnímu partnerovi za více než 100 milionů korun. 

K prvním námluvám došlo v roce 2014, kdy jsme si vybrali partnera, se kterým jsme chtěli do budoucna jednat, říká Galgonek. Akvizice byla dokončena začátkem letošního roku.  

Jan Galgonek
Zdroj: ČT24

Nákupu firmy také pomohly dva faktory. Jednak bylo málo takto specializovaných agentur, se zaměřením na digitální marketing, což zvyšovalo „hlad“ ze strany velkých hráčů. A jednak se firmy více prodávají i kvůli slabé koruně. Po ukončení intervencí ČNB totiž hodnota podniků v korunách vzroste.

Silný půlrok

Situace v Česku je naprosto mimořádná. Obvykle se v ČR prodá zhruba 200 firem ročně a letos jsme toto číslo dosáhli už za šest měsíců, říká výkonný ředitel poradenské společnosti EY pro fúze a akvizice v České republice Petr Kříž. 

„Primární snahou investorů je dnes spíše ochrana kapitálu než maximalizace zisku. Každý, kdo očekává záporné úrokové sazby, se intenzivně rozhlíží po jakýchkoli aktivech, která by hodnotu jeho majetku ochránila,“ dodává.

Český trh fúzí a akvizic se tak z hlediska velikosti a počtu transkací stal největším trhem regionu střední a jihovýchodní Evropy. 

  • V České republice se realizovaly na trhu fúzí a akvizic obchody v hodnotě 4,9 miliardy dolarů. Čeští investoři uskutečnili celkem194 transakcí, odhaduje firma EY. 
  • V regionu střední a jihovýchodní Evropy pak na druhém místě skončilo Turecko s obchody za 3,5 miliardy dolarů a 133 transakcemi. 
  • Bronzová příčka patřila Polsku s obchody v hodnotě 2,3 miliardy korun a 121 transakcemi. 
  • Nejatraktivnějšími obory v ČR z pohledu počtu transakcí byly IT, nemovitosti a služby.
  • Zdroj: EY

Nejvýznamnější podíl na objemu českých transakcí měly již tradičně investice domácích investorů v rámci ČR, následovány investicemi směřujícími do ČR ze zahraničí. Mezi nejaktivnější tuzemské firmy patří v tomto ohledu například průmyslová a zbrojařská skupina Czechoslovak Group miliardáře Jaroslava Strnada, která letos koupila hned pět společností.

„V letošním roce to byly zejména automobilka Avia, kde pracujeme na obnovení výroby, dále Elton hodinářská, společnost vyrábějící hodinky Prim a letecké opravny Job Air Technic, které provozují mimo jiné největší hangár na opravu letadel ve střední Evropě,“ uvedl mluvčí skupiny Andrej Čírtek. 

Czechoslovak Group letos koupila i firmu Elton hodinářská (snímek z provozu)
Zdroj: ČTK/Taneček David

Číňané mají velký apetit

Druhým nejaktivnějším hráčem byla čínská skupina CEFC se čtyřmi významnými transakcemi. Pokračovala tak v investiční aktivitě z loňského roku. Kapitálově mimo jiné vstoupila i do jedné z největších česko-slovenských investičních společností – J&T Finance Group.

Akvizice
Zdroj: ČT24

Největší transakcí pololetí se zveřejněnou hodnotou byla koupě cestovní on-line agentury Invia společností Rockaway Capital za zhruba 85 milionů dolarů (zhruba 2,2 miliardy korun). I v této transakci bude figurovat CEFC. Ohlásila totiž, že v její druhé fázi plánuje od skupiny Rockaway koupit 50 a 90 procent akcií Invie.

CEFC je v ČR jednou z nejaktivnějších čínských společností. K dokončovaným investicím patří například navýšení podílu v J&T Finance Group z 9,9 procenta na 50 procent, získání 100 procent ve fotbalové Slavii, nákup administrativního komplexu Florentinum za 7,5 miliardy korun, TCM Centra či TSS Group. Skupina nyní v ČR zaměstnává už přes čtyři tisíce lidí a při dokončení investic v avizovaném rozsahu stoupne jejich počet na 10 tisíc. Projevila také zájem o strojírenské Vítkovice. 

A co bude dál?

Senior konzultant pro fúze a akvizice společnosti EY v ČR Michal Hrmo očekává, že v nejbližší době bude vývoj českého trhu stabilní.

Upozorňuje ale také na to, že jednotlivé růstové impulzy z minulých let se postupně vyčerpávají a ve vzduchu visí několik rizik, které mohou fungovat jako silná brzda. Jedním z nich je právě očekávané posílení české koruny, které relativně zdraží české podniky pro zahraniční investory. Na druhou stranu ale také zvýší kupní sílu českých investorů ve vztahu k zahraničním akvizicím, dodává Hrmo.

V prvním pololetí cílili domácí investoři svými zahraničními investicemi především na Polsko a na Slovensko.