Živnostníkem roku 2016 je šperkař David Lomos. Zaměřuje se na snubní prsteny

Živnostníkem roku 2016 je šperkař Lomos. Zaměřuje se na snubní prsteny (zdroj: ČT24)

Ocenění Živnostník roku připadlo v letošním roce Davidu Lomosovi, který se soustředí na zakázkovou výrobu šperků. V jeho dílně nejčastěji vznikají snubní prsteny. Podle loňské vítězky Rehany Ježkové, která byla hostem pořadu 90' ČT24, je to doklad toho, že když konkurence roste, jediný způsob, jak být rychlejší, je originalita a nápad. Libereckývýrobce elektroniky Hokami CZ pak byl zvolen Firmou roku 2016.

David Lomos vytvořil úplně první šperk už ve dvanácti letech. „Opravdové šperkařství přišlo až se studiem oboru pasířství, to znamená s oborem, který zpracovává barevné kovy. Pak už byl krůček k drahým kovům,“ přiblížil vítěz letošního ročníku soutěže Živnostník roku.

Na přelomu tisíciletí si založil vlastní ateliér. Jeho specializací jsou snubní prsteny. Ročně jich vyrobí až dvě stě párů. Ten nejdražší, na kterém pracoval, byl osazen 160 brilianty. Pár tvořil indický obchodník se šperky a slečna, která bydlela kousek od Prahy. „Indický obchodník měl tak silné ego, že dokázal přivézt vlastní kameny, ale nechal vyrobit prsten v zemi, odkud si vybral nevěstu,“ doplnil Lomos.

  • Druhé místo v soutěži Živnostník roku obsadila Magdalena Válková, která vyrábí nealkoholický tradiční mošt. Třetím nejlepším živnostníkem se stala Lucie Ernestová, která vymýšlí a vyrábí hry pro děti i pro dospělé.

Nejraději pracuje s titanem, který často kombinuje i s jinými kovy, třeba se stříbrem nebo zlatem. Materiály pro jejich výrobu vybírá Lomos přímo podle charakteru snoubenců. Klade ale důraz i na praktičnost šperku. „Spousta lidí přistupuje ke šperku emotivně, takže se nechá okouzlit. Ale netuší, že za pět nebo deset let to může být úplně jinak a už se jim to líbit nebude,“ vysvětlil.

Podnikání a tvoření je v nás lidech, ne ve státu.
David Lomos
Živnostník roku 2016

Zájem o jeho služby je obrovský. Některé zakázky musí dokonce odmítat. Přesto žádné rozšíření výroby nechystá. Chce zůstat dál věrný zakázkové výrobě. Jen při té totiž dokáže dát do šperku maximum emocí.

  • Vítěze Vodafone Firmy roku 2016 zvolila 12členná porota. „Letos jsme se díky firmě Hokami CZ dostali až na Mars. Společnost totiž mimo jiné dodávala elektroniku pro řízení času vozítka Mars Curiosity,“ uvedla manažerka prodeje ve Vodafonu Renata Pazourková.
  • Druhé místo patří výrobci endoprotéz a kloubních náhrad, firmě Beznoska. Třetí příčku obsadila společnost Kufi Int. Plzeňská firma, která vznikla jako startup studentů během studia na univerzitě, se zabývá výrobou a vývojem v oblasti tepelných čerpadel a úspor tepelné energie.

Důležitý je nápad

„Konkurence roste a jediný způsob, jak běžet rychleji, je být originální a mít nové a svěží nápady,“ míní zakladatelka firmy Angel Wings Rehana Ježková, která soutěž Živnostník roku opanovala loni.

V pořadu 90' ČT24 přiblížila, že sama měla možnost a nápad. „Moje rodina podniká a má s tím nějaké zkušenosti, takže když jsem přišla s nápadem, impuls byl od nich,“ uvedla Ježková.

90' ČT24 na téma podnikání s loňskou vítězkou soutěže Živnostník roku (zdroj: ČT24)

Míní přitom, že začínající podnikatel má problém, že se neumí orientovat v podnikání. „Prvotní problémy vůbec nepřichází zvenku, vlivem státu či města, přichází zevnitř, protože vůbec nevíme, do čeho jdeme,“ podotkla.

Za problém označuje byrokracii. „Kdykoli se chceme kamkoli posunout, přijedeme na něco nového, hodně to u nás bývá v souvislosti s exportem i importem, tak vždycky narazíme,“ přiblížila. Každé zdržení je pro ně drahé.

Poslední rok ekonomika rostla, podnikatelé ale čelili řadě změn

Letošní rok byl ve znamení výrazných změn v podnikání. Hned od prvních měsíců čelili podnikatelé kontrolnímu hlášení. Vybrali ho za největší absurditu letošního roku. „Stát říká, že údaje, které chce, má, a chce je podruhé. Navíc je to velmi tvrdý atak na obchodní tajemství, protože podnikatelé v kontrolním hlášení musí na jedné straně vypsat seznam všech svých dodavatelů,“ tvrdí předseda Asociace podnikatelů a manažerů Radomil Bábek.

Právě minulý týden pak odstartovala v první fázi elektronická evidence tržeb. Přípravy podnikatelů trvaly podstatně déle. Od září mohli ministerstvo financí žádat o autentizační údaje. V listopadu pak začal v hotelech a restauracích pilotní provoz. Se spuštěním evidence ale souvisí i změny v DPH. Všechny služby v pohostinství s výjimkou prodeje alkoholických nápojů a cigaret budou nově zdaněny jen patnáctiprocentní sazbou.

„Myslím, že to podnikatelské prostředí zatím spíš komplikuje, přidělává práci. Výhodu pro sebe v tom nevidím,“ okomentovala obě velké změny Ježková.

Překážkou pro firmy byl letos i nedostatek investic, hlavně ve stavebnictví. V loňském roce se v této oblasti investovalo víc, hlavně kvůli dočerpání programů z Evropské unie. Obtíže nabývají i personálního rozměru. Kvůli růstu ekonomiky se v Česku během několika měsíců vyprázdnil pracovní trh. Firmy mají problém sehnat kvalifikované zaměstnance, a to hlavně technického směru.

„Některé firmy mají problém s náklady na mzdy pracovníků. A je to problém i do budoucna, protože se jen tak nevyřeší sám o sobě a řešení není ani v dohledu,“ uvedl analytik Komerční banky Marek Dřímal.

Majitel Fenix Group Cyril Svozil se loni podobně jako Ježková účastnil Živnostníka roku. Současné podmínky v Česku označuje ještě za příznivé, ale znepokojuje ho trend. „Jednoznačně dochází k jejich postupnému zhoršování, narůstání byrokratické zátěže a znechucování aktivních lidí od toho, aby svou aktivitu mohli uplatnit,“ podotknul.