Piloti Lufthansy budou stávkovat i v pátek. Postoje odborů a vedení se nesblížily

Piloti německých aerolinek Lufthansa vstoupili o půlnoci do stávky, které měla původně trvat jeden den, nejnověji však byla prodloužena i na pátek. Protestem, který je již čtrnáctým za posledního dva a půl roku, si chtějí vynutit zvýšení platů o 22 procent. Ve středu bylo podle dostupných informací zrušeno 876 letů, ve čtvrtek pak 912. Kolik jich bude zasaženo v pátek zatím není známo.

Stávka se podle společnosti dotkne jen v průběhu středy zhruba 100 tisíc cestujících, ve čtvrtek zhruba 115 tisíc cestujích. Zasáhla a zasáhne i několik spojení s Českou republikou.

Odborový svaz Vereinigung Cockpit (VC) vyzval více než pět tisíc pilotů ke stávce kvůli tomu, že jim posledních pět let nerostly platy. Odbory, podle nichž za tu doby největší německé aerolinky vydělaly kolem pěti miliard eur (135 miliard korun), požadují výrazné zvýšení platů pilotů. Vedení společnosti to odmítá. Stávce se v úterý snažilo ještě zabránit, německé soudy ale odmítly vydat předběžné opatření.

Stávka Lufthansy (zdroj: ČT24)

Stávka v Lufthanse se dotkla i středečního provozu na pražském Letišti Václava Havla. Zrušeny byly čtyři páry letů mezi Prahou a Frankfurtem s příletem do Prahy v 10:10, 13:45, 17:55 a 22:50. Poslední zrušený spoj se měl podle harmonogramu do Německa vracet až následující den, tedy ve čtvrtek v 06:55. Dále dopravce zrušil na středu spoj mezi Prahou a Mnichovem (přílet do Prahy ve 12:40 a následný odlet ve 13:15). Agentuře ČTK to řekla mluvčí letiště Marika Janoušková.

A náklady rostou…

Stávka pilotů přijde aerolinky každý den podle jejich vlastního odhadu na sedm až devět milionů eur (189 až 243 milionů korun). Firma platí mimo jiné za zhruba 4000 hotelových pokojů, které pro pasažéry rezervovala v oblasti Frankfurtu nad Mohanem a Mnichova. Vedení společnosti i proto odborům nabízí jednání, které by vedl zprostředkovatel. Odboráři ale nejprve požadují, aby Lufthansa navrhla zvýšení platů, které by podle nich mohlo být základem rozhovorů.

Piloti požadují zpětné zvýšení platů o 3,7 procenta ročně od roku 2012. Do dubna 2017 by to dohromady bylo navýšení o 22 procent. Lufthansa zatím uvažuje o celkovém růstu platů na úrovni jednotek procent.

Stávka Eurowings
Zdroj: Reuters

Už v úterý stávkoval personál nízkonákladových aerolinek Eurowings

Palubní personál nízkonákladových aerolinek Eurowings vstoupil do stávky už v úterý. Přepravce je dceřinou společností Lufthansy.

Odborový svaz Verdi uvedl, že vyzval ke stávce na letištích v Düsseldorfu a Hamburku v úterý od 5:00 do 20:00 středoevropského času. V Düsseldorfu bylo ráno zrušeno 50 z 88 plánovaných letů, protest v Hamburku vedl ke zrušení 14 letů.

Zrušen byl mimo jiné let, který měl v 7:00 odstartovat z Düsseldorfu a v 8:30 přistát v Praze.