Čína je pro volný obchod v rámci APEC. V zahraničí hodlá investovat miliardy

Čínský prezident Si Ťin-pching se ve svém projevu na úvod summitu rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) ostře vyjádřil proti protekcionismu. Současně vyzval k uzavření dohody o volném obchodu v celé oblasti Asie a Tichomoří, která by podpořila spravedlivější globální růst, uvedla agentura AP.

Si upozornil, že Čína od globální finanční krize přispěla ke 40 procentům
globálního hospodářského růstu. Nyní čínská ekonomika zpomaluje, protože se snaží nalézt novou rovnováhu růstu, především snížit závislost hospodářského růstu na vývozu a přeorientovat ekonomiku více na domácí spotřebu. I tak ale podle čínského prezidenta zůstává jeho země hlavním pohonem globálního růstu.

Si se domnívá, že opatření vedoucí ke globalizaci by měla zlepšit život lidí a snížit chudobu. K tomuto cíli má podle něj přispět navrhovaná dohoda o volném obchodu, která zahrnuje všech 21 členských zemí APEC.

Čínští turisté zaplaví svět

Si rovněž uvedl, že do celého světa v příštích letech vyrazí více než 700 milionů čínských turistů. Země se rovněž chystá investovat v zahraničí miliardy. Summitu APEC v peruánské metropoli se mimo jiné účastní prezidenti Číny, Ruska a Spojených států.

Jedním z hlavních témat je budoucnost obchodní dohody známé jako Transpacifické partnerství (TPP). Tuto dohodu budoucí americký prezident Donald Trump označil za katastrofu. Peking pak podporuje vizi volné obchodní zóny, která nezahrnuje USA.

Lídři členských zemí skupiny APEC mají také diskutovat o obavách Západu z úbytku pracovních míst ve prospěch ekonomik s levnější pracovní silou nebo o rostoucímu významu Číny na globálním trhu.

  • Státy APEC dohromady tvoří 57 procent hrubého domácího produktu celého světa. Společnou organizaci založily v roce 1989.