Inflace v Německu roste rekordním tempem

Inflace v Německu roste rekordním tempem (zdroj: ČT24)

Spotřebitelské ceny v Německu se v říjnu podle údajů harmonizovaných s metodikou Evropské unie zvýšily meziročně o 0,7 procenta, tedy rostly nejprudším tempem za dva roky. Ve své konečné zprávě to uvedl německý statistický úřad a potvrdil tak své předběžné údaje z konce října.

Německá ekonomika je největší v eurozóně a druhý největší exportér na světě. Ceny zde ale v říjnu rostly rekordním tempem. Proti předchozímu měsíci se zvýšily o 0,2 procenta. K prudkému růstu přispěly především vyšší ceny alkoholických nápojů, tabáku a zvyšující se cena ropy.

Díky dražší ropě odezní efekt zlevňování pohonných hmot, který doposud tlačil inflaci spíše níže.
Lukáš Kovanda
hlavní ekonom Roklen24.cz

Zvyšování inflace je ale trendem v téměř celé eurozóně. S růstem cen se dlouhodobě potýká Belgie, v září se tam zvedly skoro o dvě procenta. Podobně je na tom například Estonsko. Stále levněji je naopak na Slovensku nebo v Bulharsku. Podle analytiků ale nemá nízká inflace na evropskou ekonomiku dopad. „Jinak se evropské ekonomice a německé ekonomice především daří velice dobře. Daří se především domácí poptávce a domácím investicím relativně také, zvláště, když se vezme v potaz to, jak vysoké politické nejistotě čelila ekonomika v tomto roce,“ říká analytik Jan Bureš.

Cílem Evropské centrální banky (ECB) je, aby se meziroční tempo růstu spotřebitelských cen pohybovalo těsně pod dvěma procenty. ECB v posledních letech výrazně uvolňuje měnovou politiku, mimo jiné i proto, aby podpořila inflaci. Zavedla například záporné depozitní sazby a spustila nákupy vládních dluhopisů.

Vydáno pod