Konkurenční tlaky snižují Monetě zisk. Dividenda by mohla být ale vyšší

Skupině Moneta, která se donedávna jmenovala GE Money, za prvních devět měsíců letošního roku klesl čistý zisk meziročně zhruba o devět procent na 3,19 miliardy korun. Banka pokles zdůvodňuje konkurenčními tlaky. Banka očekává, že bude schopná zvýšit navrhovanou dividendu.

Aktiva skupiny proti konci loňska vzrostla o 4,1 procenta na 145,7 miliardy korun. Vklady klientů se zvýšily o 5,7 procenta na 114,9 miliardy Kč. Objem spotřebitelských úvěrů stoupl o 29 procent na 19,2 miliardy korun. Meziročně se snížily provozní výnosy, a to o 8,5 procenta na 8,34 miliardy korun, zatímco provozní náklady klesly o desetinu na 3,69 miliardy korun.

„Silná výkonnost Monety, zejména navyšování objemu úvěrů, snižování nákladů a pevná kapitálová pozice dává vedení společnosti dostatečnou jistotu, že bude schopné navýšit navrhovanou dividendu za rok 2016,“ uvedla banka. Nyní odhaduje, že dividendu vyplatí ze 100 až 110 procent čistého zisku proti předchozímu plánu alespoň 70 procent.

  • Skupina GE Money se na Monetu přejmenovala na začátku května. Patří do ní Moneta Money Bank, Moneta Auto a Moneta Leasing. Moneta Money Bank vstoupila v květnu také na pražskou burzu. Nabídka souvisí se záměrem amerického konglomerátu General Electric prodat banku do příštího roku a zaměřit se na průmyslovou činnost.

Moneta Money Bank má asi milion klientů. Ve zhruba 230 pobočkách zaměstnává přibližně tři tisíce lidí. Společnost GE se rozhodla odprodat bankovní služby a přejmenování společnosti bylo jedním z prvních kroků, po něm přišla nabídka akcií na burze. Moneta oznámila, že dosavadní výdaje na oddělení od GE jsou nižší, než se plánovalo, a očekává dodržení stanoveného rozpočtu jedné miliardy korun. „K dokončení procesu oddělení pravděpodobně dojde během druhého čtvrtletí 2017, šest měsíců před původním odhadem,“ uvedla banka.

Zisk rostl České spořitelně i Komerční bance

Pokud jde o konkurenční banky na českém trhu, Komerční banka za první tři čtvrtletí letošního roku vykázala čistý zisk 10,6 miliardy korun, meziročně tak stoupl o 7,7 procenta. Bance vzrostl meziročně objem poskytnutých úvěrů a vkladů. Představenstvo banky navrhne dozorčí radě výplatu dividendy na úrovni 55 procent z konsolidovaného čistého zisku připadajícího akcionářům za rok 2016.

České spořitelně pak za letošní tři čtvrtletí stoupl čistý zisk o 7,1 procenta na 11,9 miliardy korun. Provozní zisk se ale snížil o 6,1 procenta na 15,2 miliardy korun. Podle předsedy představenstva Tomáše Salomona k dobrým výsledkům pomohla kvalita úvěrového portfolia i to, že díky efektivnějším procesům se jim daří snižovat provozní náklady. Získali také rekordní objem hypoték a k nárůstu zisku přispěl i jednorázový výnos z prodeje akcií společnosti Visa Europe.