Příjmy z hazardu chce ministerstvo rozdělovat plošně. Příhraniční starostové protestují

Události: Obce možná přijdou o peníze z hazardu (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí plánuje příjmy obcí z hazardu rozdělit mezi všechny obce a města v republice. Starostům v příhraničí se to ale nelíbí. Dosud totiž kasina plnila tamní obecní a městské pokladny. Novou úpravou by ale radnice o stamilionová přilepšení mohly přijít. Některé z nich jsou přitom na penězích z kasin závislé.

Obce z hazardu ročně inkasují desítky milionů korun. Třeba Česká Kubice na Domažlicku s devíti sty obyvateli si každý rok přijde na sto milionů korun z celkem šesti kasin. Podobně narůstá rozpočet i dalším obcím v příhraničí, to se ale zdá nespravedlivé ministerstvu financí. A to i přesto, že radnice tyto peníze investuje nejen na území své obce, ale i za jejími hranicemi.

Česká Kubice si za peníze z hazardu zaplatila třeba přístavbu a rekonstrukci mateřské a základní školy v celkové hodnotě 14 milionů korun. Další peníze z kasin pak dostává třeba domažlická nemocnice, naposledy tři miliony korun.

Kasina podle ministerstva financí obce zvýhodňují. A peníze z hazardu chtějí dát všem. „Je třeba najít nějaký kompromis, který na jednu stranu zajistí, aby byla zajištěna nějaká spravedlnost rozdělování daňových příjmů mezi jednotlivé obce, na druhou stranu aby obce mohly regulovat hazard na svém území,“ vysvětluje ředitel odboru financování rozpočtů MF ČR Miroslav Matej.

Hotel s kasínem v České Kubici na Domažlicku
Zdroj: ČT24

S regulací hazardu místní souhlasí, na druhou stranu jsou ale kasina podle nich jediným slušným zdrojem příjmů obce a zároveň i zaměstnavatelem. „Ta obec jen kvůli tomu vzkvétá. Jinak by tady měli pár korun a neměli bychom tady nic,“ potvrzuje místní obyvatelka České Kubice Anna Schleisová. „Je to zaměstnání pro lidi. Vždyť tady žádná jiná práce není,“ dodává jiná obyvatelka.

Podle starosty České Kubice Vladimíra Korandy (nestr.) je na příjmu z hazardu obec závislá i proto, že v této lokalitě je dost velký turistický ruch, a to znamená i větší nároky na infrastrukturu. A právě v horských střediscích je návrh ministerstva podle starostů likvidační.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

V Železné Rudě jsou dvě velká kasina. Podle nového rozpočtového určení daní by městský rozpočet přišel o polovinu příjmů, tedy o přibližně 22 milionů korun. „Prakticky výpadkem příjmů z kasin bychom museli omezit veškeré investice a samozřejmě podporu cestovního ruchu,“ říká starosta Železné Rudy Michal Šnebergr (ODS).

Z malých heren s automaty nemají města takové příjmy jako z kasin. Navíc s jejich klienty bývají často problémy, co se týká nočního klidu a pořádku. Třeba Domažlice nebo Klatovy se jich kvůli tomu snaží zbavit.