Komerční banka rostla, ale jen díky jednorázovým ziskům. Dividenda bude nižší

Vykázaný čistý zisk Komerční banky (KB) stoupl za tři čtvrtletí letošního roku díky jednorázovým ziskům meziročně o 7,7 procenta na 10,6 miliardy korun. Čistý zisk na plně srovnatelném základě, to znamená bez příspěvku z transakce VISA Europe, zisku z prodeje osmdesátiprocentního podílu KB ve společnosti Cataps a očištěný o rozdíly v účtování nákladů na příspěvky do regulatorních fondů, ale poklesl meziročně o 8,9 procenta na 9,1 miliardy korun. V loňském roce vykázala banka čistý zisk 13,1 miliardy korun, což představovalo meziroční pokles o 1,5 procenta.

Bance za tři čtvrtletí vzrostl meziročně objem poskytnutých úvěrů a vkladů. Představenstvo banky ve čtvrtek zároveň oznámilo, že navrhne dozorčí radě výplatu dividendy na úrovni 55 procent z konsolidovaného čistého zisku připadajícího akcionářům za rok 2016. Tato úroveň je v souladu s výplatním poměrem přibližně 61 procent z čistého zisku očištěného o jednorázové položky.

To by podle analytika Patria Finance Václava Kmínka mělo znamenat dividendu zhruba 40 korun na jednu akcii. Z loňského zisku Komerční banka vyplácela dividendu 310 korun na jednu akcii. V lednu přitom banka oznámila, že hodlá letos zachovat u dividend zvýšenou úroveň výplatního poměru 80 až 100 procent konsolidovaného čistého zisku. Důvodem snížení výplatního poměru jsou již podle srpnového vyjádření banky zvýšené kapitálové požadavky na banky.

Francouzské bance Société Générale, která je většinovým vlastníkem (ke konci září jí patřilo kolem 60 procent) české Komerční banky, klesl ve třetím čtvrtletí čistý zisk o 2,4 procenta na 1,1 miliardy eur (29,7 miliardy korun). Výsledky překonaly očekávání analytiků díky oživení v divizi drobných bankovních služeb v zahraničí a silnému výkonu divize obchodování. Na domácím trhu příjmy banky klesly, uvádí se ve čtvrtečním prohlášení.

Mateřské firmě pomohla východní Evropa

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru zisk jen 745 milionů eur. Příjmy se snížily o 5,6 procenta na 6,01 miliardy eur a rovněž byly lepší, než se čekalo. Příjmy francouzské divize drobných bankovních služeb se ve třetím čtvrtletí snížily o šest procent. Divize má na celkovém zisku více než třetinový podíl.

Francouzská banka těžila hlavně ze vzestupu ve východní Evropě, zvláště v Rusku, kde se její aktivity vrátily k zisku díky poklesu rezerv na špatné úvěry a restrukturalizačním opatřením.

Výsledky Société Générale za třetí čtvrtletí jsou podobné výsledkům větších konkurentů, jako BNP Paribas. Jejich hospodaření rovněž překonalo očekávání díky prudkému růstu obchodování s dluhopisy.