Gazprom bude do Evropy dodávat víc plynu. Umožní mu to EK

Evropská komise se rozhodla umožnit ruské společnosti Gazprom větší využívání plynovodu OPAL v Německu. Firma tak bude moci dodávat do Evropy více plynu a vyhnout se trase přes Ukrajinu. Napsala to agentura Reuters. OPAL přepravuje ruský plyn z plynovodu Nord Stream ke konečným zákazníkům v Německu i České republice.

OPAL na severovýchodě Německa navazuje na plynovod Nord Stream vedoucí pod Baltským mořem z Ruska. Ze severovýchodu Německa směřuje OPAL k hranicím s Českou republikou.

Komise zrušila limit, který Gazpromu povoloval využívat pouze polovinu kapacity plynovodu OPAL. Rozhodla nicméně, že konkurenti Gazpromu budou mít přednostní právo na využití až dvaceti procent kapacity plynovodu namísto osmi procent navrhovaných německými regulátory. Pokud konkurenti přednostní právo nevyužijí, bude moci Gazprom využít i tuto kapacitu.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Firma je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky.

Nord Stream 2 možná nebude

Možnost většího využití plynovodu OPAL podle Reuters rovněž odstraňuje klíčovou překážku pro plán Gazpromu na zdvojnásobení kapacity plynovodu Nord Stream prostřednictvím projektu Nord Stream 2, který by po dně Baltského moře obešel stávající tranzitní země východní a střední Evropy. Gazprom ale zvažuje, že od dohody odstoupí. Podle informací Reuters by Gazprom mohl rozhodnutí oznámit evropským partnerům 9. listopadu.

Nord Stream
Zdroj: ČT24

Projekt, jehož cílem je zvýšit kapacitu stávajícího plynovodu Nord Stream na baltském dně, část unijních členů včetně České republiky či Polska kritizuje. „Nikdo neví, co se stane,“ citoval Reuters svůj zdroj z Gazpromu s tím, že budoucnost plynovodu Nord Stream 2 je nejistá.

Záměr totiž čelí politickým i regulačním překážkám. Někteří členové EU a také Spojené státy varují, že plynovod by zvýšil závislost Evropy na Rusku, a tím ohrozil její energetickou bezpečnost. EU odebírá z Ruska asi třetinu své roční spotřeby plynu.

Gazprom již posílá plyn do Německa přes Baltské moře dvojitým podmořských plynovodem Nord Stream. Navrhovaný projekt Nord Stream 2 počítá s dalším dvojitým potrubím, které zdvojnásobí kapacitu přepravy na 110 miliard metrů krychlových ročně.