Slovensko chce zpět své IT odborníky. Láká je na velkou finanční odměnu

Události ČT: Slovensko potřebuje IT odborníky. Chce přitáhnout své občany ze zahraničí (zdroj: ČT24)

Po odbornících v oblasti IT je velká poptávka. Slovensko chce získat zpět ty, kteří odešli do zahraničí. Zájem nemají nejen firmy, ale i samotná vláda. Zaměřují se také na krajany v Česku. Těm, kteří se vrátí a budou pracovat ve veřejném sektoru, dá Bratislava až padesát tisíc eur.

Slovenský trh potřebuje IT specialisty stejně nutně jako ten český. Firmy hledají přes úřad práce skoro pět set lidí. Největší poptávka je v okolí Bratislavy a Košic. Jenom v Česku přitom vykonává vyhledávanou profesi asi patnáct procent Slováků.

Daniela Takáčová pracuje jako IT specialistka přímo v Košicích, kam se po dvou letech vrátila ze zahraničí.

„Máme benefitní systém, který záleží od pozice, ale je to velmi zajímavá roční finanční částka, kterou si může zaměstnanec použít na různé účely,“ zmiňuje Takáčová.

Volná pracovní místa pro IT na Slovensku
Zdroj: ČT24

Pomoct vrátit počítačové specialisty na Slovensko teď mají i peníze od vlády. Mladí můžou dostat až 10 tisíc eur, vysoce kvalifikovaní specialisté až 50 tisíc.

Zpět na Slovensko se v rámci programu ministerstva školství vrátí letos čtyři lidé. Celkem si rozdělí 160 tisíc eur. Polovinu sumy dostanou hned, druhou poté, co odpracují v zemi jeden rok.

Získání takové podpory má určité podmínky. Žadatel musí být občanem Slovenska a musí nastoupit do veřejného sektoru.