Zisk Škody Auto stoupl o 28 procent, dařilo se také koncernu Volkswagen

Automobilka Škoda Auto zvýšila za tři čtvrtletí provozní zisk o 28,1 procenta na 940 milionů eur, tedy v přepočtu 25,4 miliardy korun. Uvedla to německá mateřská společnost Volkswagen Group. K růstu zisku přispěl příznivý vývoj objemu prodeje i optimalizace výrobních nákladů. Škoda od ledna do konce září zvýšila prodej na 606 tisíc vozů, doplnil Volkswagen.

Samotné září bylo pro Škodu prodejně nejúspěšnějším měsícem v historii značky. Mladoboleslavská automobilka prodala včetně Číny 107 100 vozů, což je růst o 14 procent.

V roce 2015  prodala Škoda více než milion vozů. Provozuje tři výrobní závody v České republice - v Mladé Boleslavi, Kvasinách a Vrchlabí. Vyrábí i v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále také na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Zaměstnává 26 600 lidí.

Koncern zvýšil zisk o polovinu

Koncern Volkswagen vytvořil za první tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk 5,9 miliardy eur (zhruba 160 miliard korun). To představuje nárůst téměř o polovinu ze čtyř miliard eur ve stejném loňském období.

V samotném třetím čtvrtletí automobilka hospodařila s čistým ziskem 2,3 miliardy eur po ztrátě 1,7 miliardy eur před rokem, kdy byly výsledky těžce zasaženy skandálem kolem falšování testů emisí. Vyplývá to z výsledků, které ve čtvrtek firma zveřejnila.

Celkové tržby společnosti za tři čtvrtletí nepatrně klesly na necelých 160 miliard eur, dodávky zákazníkům však vzrostly o 2,4 procenta na více než 7,6 milionu vozů.

Volkswagen loni v září přiznal, že po celém světě do zhruba 11 milionů naftových aut instaloval software, který umožňuje manipulovat s testy emisí. Aféra se týká i zhruba 1,2 milionu vozů Škoda.

Vydáno pod