Žádný schodek 70 miliard, ale přebytek. Babiš slibuje nejlepší rozpočet v historii

Babiš slibuje nejlepší rozpočet v historii (zdroj: ČT24)

Státní rozpočet letos skončí v přebytku, prohlásil ministr financí Andrej Babiš (ANO). Očekává dokonce, že výsledek bude nejlepší za dobu existence České republiky. Naposledy měla Česká republika přebytkový rozpočet před 21 roky. Nejvyššího přebytku pak země dosáhla v roce 1994.

„Budeme mít nejlepší rozpočet v historii této země, přebytkový. A snížíme dluh poprvé od roku 2011 (pozn. pod hranici 40 procent HDP), a to díky výběru daní,“ uvedl Andrej Babiš na konferenci k elektronické evidenci tržeb.

Letos měl schodek podle schválené verze rozpočtu dosáhnout 70 miliard korun. Ke konci září přitom přebytek státního rozpočtu stoupl na 82,3 miliardy korun ze srpnových 81,2 miliardy korun.

Pokud se podíváme, jak v závěru loňského roku stát hospodařil, bude-li to letos stejné, tak bychom bez problému měli být schopni dosáhnout kladného salda dvaceti miliard na konci roku.
David Marek
hlavní ekonom Deloitte

Už před dvěma týdny řekl Babiš na jednání ministrů financí zemí Evropské unie v Lucemburku, že chce dokončit letošní rok s vyrovnaným či přebytkovým státním rozpočtem.

Česká republika měla přebytkový státní rozpočet v prvních třech letech své samostatné existence. Nejvíce v roce 1994, kdy byl přebytek 10,4 miliardy korun. Česko vykázalo poprvé schodek rozpočtu v roce 1996, a to 1,6 miliardy korun.

Rozpočet
Zdroj: ČT24

V roce 2003 pak poprvé překonal stomiliardovou hranici, konkrétně 109,1 miliardy korun. Nejvyšší byl schodek rozpočtu v roce 2009, kdy se přehoupl přes 192 miliard korun.

Státní dluh pak meziročně klesl poprvé od roku 1995 v roce 2014, a to meziročně o 19,7 miliardy na 1663,7 miliardy korun.

Naše prognóza sice počítá ,pouze‘ s vyrovnaným rozpočtem, přebytku se na konci roku ale opravdu můžeme dočkat. Záležet bude nakonec na tom, kolik se vládě v posledních měsících podaří utratit.
Marek Dřímal
ekonom Komerční banky

Vzhledem k vývoji plnění státního rozpočtu v posledních měsících je podle dřívějšího vyjádření ekonoma Komerční banky Marka Dřímala jeho vyrovnané či mírně přebytkové hospodaření na konci roku reálné. „Důvodem je především nárůst příjmů státu, především daňových. Naopak výdaje oproti loňsku klesají, a to kvůli nižším investicím,“ uvedl.

Marek: Lepší mít vyrovnaný rozpočet a vyšší výdaje na investice, než neinvestovat a mít rozpočtový přebytek (zdroj: ČT24)

Příští rok se plánuje deficit

Přestože letos směřuje rozpočet k plusovému výsledku, do sněmovny poslala na konci září vláda návrh rozpočtu, který počítá v příštím roce opět se schodkem 60 miliard.

Příjmy rozpočtu
Zdroj: ČT24

Ekonom David Marek ohodnotil navrhovaný schodek rozpočtu negativně. „Není žádný důvod plánovat rozpočtový deficit v příštím roce, když letos rozpočet skončí nejspíš s přebytkem a příští rok se nestane žádná katastrofa, alespoň doufejme, která by vrhla českou ekonomiku zpátky do recese,“ prohlásil. „Pokud vláda čeká povodně tak velké jako před čtrnácti lety, pak je to oprávněné,“ dodal.

„Odhady reálného růstu ekonomiky se pohybují kolem tří procent, nominálně by ekonomika mohla růst o čtyři až pět procent. Při takovémto vývoji očekávat zhoršení hospodaření státního rozpočtu je buď nezodpovědné, nebo mylně spočítané,“ řekl.

Kdyby to opravdu byl zdravý trend a letošní rozpočet skončil v přebytku, tak se rozpočtuje příští rok jako vyrovnaný. Přebytek bohužel vznikne ne proto, že vláda šetřila na provozu, ale proto, že nedokázala proinvestovat rozpočtované prostředky.
Miroslav Kalousek

Dřímal zmínil, že příští rok očekávají nárůst výdajů. „Mělo by se konečně více rozjet nové programové období EU fondů. Rozpočet podle našeho odhadu vykáže ve volebním roce 2017 schodek 45 miliard korun v porovnání s vládním cílem -60 miliard,“ dodal Dřímal.