Samsung má další problémy s bateriemi telefonů Galaxy Note 7

Události ČT: Samsung připouští, že se smartphony Galaxy Note 7 přehřívají i potom, co je už jednou vyměnil (zdroj: ČT24)

Jihokorejská společnost Samsung Electronics připustila další problémy se svými nejnovějšími chytrými telefony Galaxy Note 7, nepotvrdila však zprávy, podle nichž přerušila jejich výrobu. Samsung pouze sdělil, že „upravuje produkci a objemy dodávek“, aby zajistil jejich bezpečnost po zprávách, že problém s přehříváním baterií mají i nové verze Note 7. Jde o pokračování obrovských potíží s bateriemi, kvůli nimž největší světový výrobce chytrých telefonů v září přerušil prodej těchto produktů v řadě zemí světa.

„Můžu potvrdit, že výrobní proces nebo celý program byl mírně upraven, dočasně, a to hlavně z toho důvodu, abychom mohli zajistit maximální kvalitu a bezpečnost,“ uvedl mluvčí Samsungu pro Českou republiku a Slovensko Ondřej Koubek.

Samsung tak reaguje na zprávy jihokorejských médií a zdroje agentury Reuters, že se rozhodl dokonce pozastavit produkci nových telefonů v dohodě s čínskými a americkými úřady.

Největší američtí mobilní operátoři každopádně jasně reagují na zprávy o vznícení už vyměněných přístrojů, jejichž baterie měly být podle Samsungu bezpečné. Přestávají zákazníkům s přístrojem Note 7 vyměňovat starší verze za nové, nýbrž je vyměňují za jiné typy mobilů. Někteří dokonce oznámili, že telefon přestávají prodávat.  

V regálech tak nejnovější telefon od Samsungu lidé nenajdou. Obchody všechny neprodané kusy odeslaly zpět výrobci. Obchodníci čekají na jakoukoli informaci od výrobce.

Kazda: Možností by pro Samsung bylo využití dodavatele baterií pro Čínu (zdroj: ČT24)

Potíže s bateriemi jsou dosud největším problémem Samsungu a mohou být pro společnost vysoce nákladné. Vadné baterie mohou být nebezpečné i pro majitele přístrojů a jejich okolí. Akcie Samsungu na burze v Soulu po zprávách klesly o 3,5 procenta. Nakonec se jejich cena snížila o jedno a půl procenta. Naopak konkurenční Apple, který vyrábí chytré telefony iPhone a další zařízení, si nemůže stěžovat. Jeho akcie se v pondělí vyšplhaly na letošní maximum. Posílily o více než dvě procenta na téměř 117 dolarů.

Podle Tomáše Kazdy z Ústavu elektrotechnologie Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně možná Samsungu vznikl nějaký problém ve výrobě, který není v menším počtu kusů vidět. „Ale v okamžiku, kdy se vytvoří pár milionů součástek, tak třeba každý desetitisící kus může mít nějaký problém, dejme tomu lehce zvlněnou elektrodu, kvůli čemu dochází třeba k lokálnímu přehřevu a následně požáru baterie,“ zmínil.

Tyhle věci se podle něj špatně odhalují, je potřeba udělat zpětnou analýzu zničených baterií a nějaký čas zaberou změny na výrobní lince. Možností by pro Samsung podle Kazdy bylo využít dodavatele baterií pro čínský trh. „V Číně tento mobilní telefon nebyl stahován z důvodu, že nevyužívají stejného dodavatele baterií a čínský model tímto neduhem netrpí,“ vysvětlil. Mohli by tak dodavatele oslovit, aby dodal více baterií, pakliže by zvýšení výroby zvládl.

Letadla se snaží vyvarovat potíží na palubě

Problém Samsungu se ozývá i v letecké dopravě. Některá hlášení o vznícení nových typů Note 7 přišla od cestujících v letadlech. Velké letecké společnosti a některé letištní úřady proto už vyzvaly cestující, aby přestali tyto telefony používat na palubách.

První varování dostávají cestující některých leteckých společností už na odbavovacích přepážkách. Detailnější informace jim pak poskytuje také palubní personál. „Prosí cestující, aby po celou dobu letu měli zařízení pod dohledem a nepřipojovali ho k externím zdrojům.

Samsung počátkem září oznámil, že kvůli přehřívání baterií a nebezpečí vznícení stahuje 2,5 milionu telefonů Note 7 z deseti trhů, včetně jihokorejského a amerického. Zákazníkům nabídl finanční kompenzaci či výměnu za telefon s jinou baterií. Analytici dosud odhadovali, že náklady na stažení a výměnu baterií dosáhnou 1,8 miliardy dolarů (43,5 miliardy korun).