Miliardové dotace pro obnovitelné zdroje v ohrožení. Dorazí včas povolení z Bruselu?

MPO uklidňuje, že se majitelé zelených elektráren o své dotace nemusí obávat (zdroj: ČT24)

Česko zřejmě nedostane z Bruselu včas povolení na miliardové dotace obnovitelných zdrojů na příští rok. Jde o elektrárny a teplárny zapojené v letech 2006 až 2012. Regulační úřad má stanovit výši podpory do konce září. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) uklidňuje, že se majitelé elektráren bát o své dotace nemusejí. Bez nich by systém zkolaboval.

Podle Energetického regulačního úřadu, který stanovuje výši podpory, zdroje zapojené mezi lety 2006 a 2012 potřebují z Bruselu potvrzení, že jim dotace náleží. Bez povolení – takzvané notifikace – jim podporu odmítá vypsat. Jde o 39,4 miliardy korun.

Regulátor v tuto chvíli situaci komentovat nechce. S vlastním prohlášením přijde příští týden. Ovšem už právě v těchto okamžicích dokončuje cenová rozhodnutí, v nichž počítá pouze se zdroji, které notifikaci mají. Elektrárny, které dobrozdání Bruselu nemají, respektive které ho nebudou mít do konce příštího týdne, na miliardy přiznané tímto úřadem nedosáhnou.

MPO již opakovaně deklarovalo, že notifikace dorazí z Bruselu do Prahy včas. Ovšem na otázku České televize, zda už jsou potvrzení na cestě, odpověděla Evropská komise větou, že k žádným novinkám nedošlo.

Ministerstvo i tak uklidňuje, že i po zářijovém termínu je dostatek času situaci dodatečně napravit. Podobně jako v minulém roce. „Myslíme si, že ve skutečnosti, když vzpomeneme na loňský rok, tak cenové rozhodnutí bylo vydáno 29. prosince, ačkoliv právní předpisy také řikají, že mělo být vydáno do konce listopadu,“ uvedl Ladislav Havel, ředitel odboru elektroenergetiky na MPO.