Projekt nové jaderné elektrárny Hinkley Point C získal po revizi souhlas britské vlády

Projekt nové jaderné elektrárny Hinkley Point C získal po revizi souhlas britské vlády (zdroj: ČT24)

Britský kabinet ve čtvrtek schválil projekt nové jaderné elektrárny Hinkley Point C, který se na konci července překvapivě rozhodl přezkoumat. První novou jadernou elektrárnu v Británii za dvě desetiletí má postavit francouzská elektrárenská společnost EDF s pomocí čínské státní firmy China General Nuclear (CGN). Elektrárna by mohla pokrýt zhruba 7 procent britské spotřeby energie.

Souhlas s projektem za 18 miliard liber (572 miliard Kč) je podle vlády spojen s novými podmínkami, které umožní vládní intervenci v případě prodeje kontrolního podílu EDF v elektrárně.

Projekt byl poprvé oznámen v roce 2007. Termín uvedení elektrárny do provozu byl ale od té doby několikrát odložen kvůli regulačním překážkám, jaderné havárii v japonské Fukušimě a zhoršení finanční situace EDF. Loni se francouzský podnik dohodl, že čínská společnost CGN do projektu vloží šest miliard liber a získá v něm třetinový podíl.

Peking v srpnu varoval, že neschválení projektu by mohlo ohrozit vzájemné vztahy mezi Británií a Čínou. List Financial Times s odvoláním na čínské představitele uvedl, že zrušení projektu by mohlo mít negativní dopad i na další plánované čínské investice v Británii.

Elektrárna Hinkley Point C
Zdroj: ČT24

Silný lobbing z obou stran

Projekt má silné zastánce i odpůrce. Například šéf britské asociace jaderného průmyslu Tom Greatrex argumentuje v jeho prospěch tím, že „v průběhu posledních šesti let a příštích 14 let bude vyřazeno z provozu 65 procent energetické výrobní kapacity naší generace. Musí se nahradit.“

Kritici se pak zaměřují například na potíže francouzské firmy EDF. Například mluvčí organizace Greenpeace Kate Blagojevicová připomněla, že „všude, kde se EDF pokoušel postavit podobný typ jaderných reaktorů, ve Francii, Finsku a v Číně, není žádný v provozu. Všechny ty elektrárny buď přesáhly rozpočet nebo plánovanou dobu stavby.“

  • Hinkley Point je britská jaderná elektrárna nacházející se v Somersetu na pobřeží Bristolského zálivu, osm kilometrů západně od ústí řeky Parrett. Zahrnuje 2 odstavené reaktory označované jako Hinkley Point A a 2 provozované jaderné reaktory označované jako Hinkley Point B, uvádí Wikipedie. 
  • První plány na výstavbu nové generace jaderných reaktorů spadají podle serveru oenergetice.cz do listopadu 2005. Tehdejší premiér Tony Blair představil energetickou politiku Velké Británie, která se zaměří na výstavbu nových jaderných elektráren.