Polovina odpadu v Česku končí stále na skládkách, včetně cenného biomateriálu

Polovina odpadu v Česku končí stále na skládkách, včetně cenného biomateriálu (zdroj: ČT24)

Polovina všeho odpadu v Česku pořád končí na skládkách – jakkoli se lidé v jeho třídění pomalu zlepšují. A týká se to i biomateriálu. Obce pro něj od loňska povinně zajišťují kontejnery. Ministerstvo životního prostředí je v tom hodlá dál povzbudit dotacemi – celkem za dvě miliardy.

Počet lidí, kteří si letos objednali hnědý kontejner na bioodpad, roste. Například v pražské Uhříněvsi to bylo deset a půl tisíce lidí,  za dva roky tak jejich počet vzrostl o tři tisíce. Nejčastěji do nich podle mluvčího Pražských služeb Radima Mana vyhazují lidé listí a trávu a dále pak nějaké zbytky z kuchyně, zeleninu, ovoce. Naopak tam nepatří olej, maso nebo kosti.

Cena za kontejner záleží na velikosti. Nejlevnější vyjde na sezonu na necelých osm set korun. Existují ale i neplacené varianty – lidé mohou nosit bioodpad třeba do sběrného dvora nebo kompostárny. Polovina komunálního odpadu, včetně toho bio, ale v Česku stále končí na skládce.

„Je to cenná surovina, která může obohacovat po přeměně na kompost půdu, takže není důvod ji bezúčelně skládkovat,“ říká zástupce ředitele odboru odpadů na Ministerstvu životního prostředí (MŽP) Jan Maršák.

Pro kompostejnery si z Pražských služeb jezdí každé dva týdny. Mezi šestou ráno a jednou odpoledne ho seberou minimálně šest tun. Bioodpad se potom v kompostárně předrtí a po půl roce je z něho hotový zahradnický kompost.

Bioodpad
Zdroj: ČT24

Kdo má moc odpadu, zřejmě si bude muset připlatit

Stejnou cestou by měl podle ministerstva životního prostředí projít veškerý bioodpad. Obce už teď mají povinnost lidem třídění umožnit. Teď by si navíc každý, kdo má příliš komunálního odpadu, mohl za jeho svoz připlatit. S přísnějšími pravidly počítá připravovaná novela odpadového zákona.

K odpovědnému chování motivuje i stát. Ministerstvo životního prostředí právě dokončuje nový zákon o odpadech, který by měl zavést systém PAYT, tedy „pay as you throw“ neboli plať za to, co vyhodíš. Zákon má motivovat obce a obyvatele, aby na skládkách končilo ještě méně komunálního odpadu.

„Tento systém lidem umožní platit za komunální odpad podle váhy, objemu nebo frekvence svozu popelnic, eventuálně pytlů na odpad. Pokud tedy budou lidé více třídit, jejich platba za netříděný komunální odpad se nemusí vůbec zvýšit, a může naopak poklesnout,“ vysvětlil ředitel odboru odpadů MŽP Jaromír Manhart.

Vydáno pod