Domácnosti se budou moci při nákupu plynu orientovat podle cen, které předloží ERÚ

Energetický regulační úřad (ERÚ) začal stanovovat takzvané indikativní ceny plynu. Domácnostem mají pomoci s orientací v cenových nabídkách jednotlivých dodavatelů. Ceny budou stanovovány čtvrtletně, pro dodavatele závazné nebudou. Podobné kroky úřad chystá také u cen elektřiny.

Podle předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové může zavedení indikativních cen přinést úspory v cenách, které domácnosti za plyn platí. „V případě, že jsou obchodníci na hranici svého ceníku, tak by se ve vztahu k indikativní ceně jednalo o úsporu několik miliard korun, řádově pět až osm miliard Kč,“ uvedla.

ERÚ zjistil, že například u domácností, které využívají plyn na vaření, splňuje indikativní cenu pouze pětina cenových nabídek dodavatelů. Vitásková ale upozornila na to, že úřad má přístup pouze k ceníkům jednotlivých společností, které stanovují maximální cenu komodity. „Všichni obchodníci mohou být (v konkrétních smlouvách se zákazníky) hluboce pod těmito ceníky,“ podotkla.

Vitásková dále uvedla, že její úřad osloví ministerstvo průmyslu, aby upravilo energetický zákon a umožnilo úřadu uplatnit dočasnou regulaci v případě zjištění cenových anomálií na trhu. O opětovné zavedení regulovaného trhu ale podle ní nepůjde. „Sofistikovaná kontrola divokého liberalizovaného trhu je určitě pro konečného spotřebitele výhodou,“ řekla. V Česku je v jako jediné zemi visegrádské čtyřky trh s energiemi plně liberalizován.

Cenu plynu stanovují převážné dodavatelé, na výsledné ceně pro zákazníky se jejich cenová politika promítá zhruba z 80 procent. Zbylou pětinu tvoří takzvaná regulovaná složka, kterou každoročně stanovuje ERÚ. Patří do ní například poplatky za distribuci nebo přepravu.

Český trh s elektřinou je liberalizován od roku 2006, trh s plynem pak od roku 2007. Od té doby si mohou lidé libovolně vybírat svého dodavatele energií.

  • Pro vaření v domácnostech činí tato cena 1011 Kč/MWh. 
  • Pro ohřev vody činí cena 861 Kč/MWh.
  • U vytápění pak 811 Kč/MWh.
  • Zdroj: ČTK, ERÚ