Saúdskoarabský ropný gigant míří na burzu. První nabídka akcií může vynést 100 miliard dolarů

Saúdskoarabský producent ropy Aramco se otevře zahraničním investorům. Firma, jejíž hodnota se odhaduje i na dva biliony dolarů, by na burze měla v rámci prvotního úpisu nabídnout pět procent akcií. Státní společnost k tomu vedou relativně nízké ceny ropy i s tím související schodek saúdskoarabského rozpočtu.

Ropná společnost Aramco, která zajišťuje zhruba devítinu světových dodávek ropy, vstoupí možná už v příštím roce na burzu. Při uvedení na akciový trh přitom státní regulátor umožní zahraničním investorům přímou účast.

Společnost o hodnotě zhruba dvou bilionů dolarů je vlastněná královskou rodinou, a tak o sobě příliš neinformuje. Zájem o akcie podle analytika PPF banky Luboše Mokráše bude záležet na přesných podmínkách první veřejné nabídky akcií.

Mokráš: Představitelé Saúdské Arábie si uvědomují, že z ropy nebudou moci žít věčně (zdroj: ČT24)

„Zatím informace nejsou k dispozici. Dá se předpokládat, že Saúdští Arabové udělají všechno pro to, aby byla nabídka atraktivní a zájemci byli,“ dodal Mokráš s tím, že dali najevo, že akcie zároveň nenabídnou každému, ale budou investory vybírat. „Dá se předpokládat, že půjde o ty velké, například státní fondy, velké penzijní fondy, velké investiční společnosti,“ přiblížil.

Ceny ropy a mezery v rozpočtu

Hlavním důvodem, proč chce Saúdská Arábie přistoupit k tomuto kroku, jsou ceny ropy. Po prudkém propadu se drží okolo padesáti dolarů za barel. Ještě před dvěma roky byly dvojnásobné.

„Dalším důležitým důvodem je strategické plánování. Představitelé Saúdské Arábie si uvědomují, že z ropy nebudou moci žít věčně, že ani saúdské zásoby nejsou nekonečné. Navíc svět se postupně od ropy odklání, a i když Saúdská Arábie bude moci z ropy žít ještě několik desítek let, dříve nebo později bude muset najít nové zdroje příjmů. Už teď se budou snažit diverzifikovat,“ dodal Mokráš. Očekává se nákup společnosti v zahraničí i investice do rozvoje domácího hospodářství. „Spekuluje se o tom, že se budou snažit rozvíjet průmysl, turistiku, infrastrukturu,“ doplnil.

Nízké ceny ropy způsobily, že saúdský státní rozpočet je ve velkém deficitu a Saúdští Arabové potřebují bezprostředně peníze.
Luboš Mokráš
analytik PPF banky

Saúdská Arábie bude podle něj potřebovat velké množství peněz, a to nejen na investice, ale také na dotaci státního rozpočtu. „Nízké ceny ropy způsobily, že saúdský státní rozpočet je ve velkém deficitu a Saúdští Arabové potřebují bezprostředně peníze. Myslím, že z těch zhruba sto miliard dolarů, které by mohli utržit v prvotní nabídce akcií, by velká většina šla na sanaci státního rozpočtu,“ dodal.

Vydáno pod