Inflace podle odhadů v červenci stoupla na 0,4 procenta

Meziroční inflace v červenci stoupla na 0,3 až 0,4 procenta z červnových 0,1 procenta. Vyplývá to z odhadů analytiků, podle kterých je důvodem růstu vliv meziroční srovnávací základny, růst cen potravin a dovolených. Přesné údaje zveřejní Český statistický úřad v úterý 9. srpna.

„K meziročnímu růstu inflace v červenci i nadále přispíval dražší alkohol a tabákové výroby, náklady spojené s bydlením či dovolené. Naopak meziročně se ceny opět snížily v případě pohonných hmot a potravin, ačkoliv dynamika poklesu nebyla již tak silná jako v předchozích měsících,“ uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Ve druhé polovině letošního roku se podle něj začne inflace postupně zvyšovat, ale k meziročnímu růst přes jedno procento dojde pravděpodobně až v příštím roce.

Podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela inflace vzroste i kvůli statistické meziroční srovnávací základně, ale meziměsíční růst cen zůstane velmi slabý. „I když pro červenec předpokládáme pouze 0,1procentní meziměsíční růst spotřebitelských cen, efekt statistické základny vytáhl meziroční inflaci na 0,3 procenta,“ uvedl.

Rychlejšímu růstu cen brání podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy aktuální vývoj cen ropy na světových trzích. „Ty totiž oproti předpokladům opětovně klesají, což se promítá do aktuálního poklesu cen pohonných hmot u českých čerpacích stanic,“ uvedl.

Nárůst inflace přitom nebude podle analytika Home Credit Michala Kozuba nijak zásadní. „Zatím dramatické dopady na českou ekonomiku vidět nejsou, ale záleží na dlouhodobém pohledu na spotřebitelskou poptávku. Velký šok může přijít při zvýšení inflace na běžnou hodnotu dvou procent, kterou v tu chvíli mohou spotřebitelé vnímat jako vysokou,“ uvedl.