Zisk Porsche SE klesl o více než dvě pětiny. Srazil jej emisní skandál Volkswagenu

Čistý zisk holdingové společnosti Porsche SE, která je hlavním akcionářem německého automobilového koncernu Volkswagen, se v prvním pololetí meziročně propadl o 41 procent na 980 milionů eur (zhruba 26,5 miliardy korun). Firma to oznámila v pondělí. Výsledky holdingu odrážejí pokles zisku Volkswagenu, za kterým stojí náklady spojené s emisním skandálem.

Společnost Porsche SE v pondělí rovněž potvrdila, že v celém letošním roce očekává čistý zisk 1,4 až 2,4 miliardy eur. Za celý loňský rok přitom firma kvůli emisní aféře VW vykázala ztrátu 273 milionů eur.

Holdingovou firmu Porsche SE ovládají rodiny Porscheových a Piëchů. Porsche SE vlastní ve Volkswagenu zhruba 52 procent hlasovacích práv. Holding není totožný s výrobcem sportovních vozů Porsche AG, který je jednou z divizí Volkswagenu.

Volkswagen již dříve oznámil, že jeho čistý zisk se v prvním pololetí meziročně propadl o 37 procent na 3,6 miliardy eur (97 miliard korun). Automobilka loni v září přiznala, že po celém světě instaloval do zhruba 11 milionů naftových aut software umožňující manipulace s testy emisí. Aféra se týká mimo jiné asi 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto.

Vydáno pod