Zátěžové testy ukázaly, že se odolnost evropských bank zvýšila

Zátěžové testy a italské banky (zdroj: ČT24)

Většina evropských bank by obstála i za velmi hluboké recese, některé ale i tak budou muset posílit kapitál. Ukázaly to výsledky zátěžových testů, které zveřejnil Evropský bankovní úřad (EBA). Nejhůře v testech dopadla italská Monte dei Paschi di Siena, za kterou následovaly irská Allied Irish a rakouská Raiffeisen. Celkově ale testy dopadly lépe než před dvěma lety. Testovalo se 51 bank a nasimulovaná situace měla dát odpověď na otázku, jak by si banky poradily s hlubokou krizí, která by trvala tři roky.

Evropská centrální banka (ECB) uvedla, že podle výsledků testů se odolnost bankovního sektoru eurozóny ve srovnání s testy z roku 2014 zvýšila. Úřad EBA ale upozornil, že jsou zapotřebí další kroky ke zlepšení situace v odvětví. Například u těch bank, které skončily s horším výsledkem, sice nebude nutné okamžitě zvyšovat kapitál, na druhou stranu ale akcionáři nemohou počítat s tím, že jejich banka v blízké době zvýší dividendy. 

Monte dei Paschi už krátce před zveřejněním výsledků testů představila záchranný plán, který počítá se zvýšením kapitálu o pět miliard eur prostřednictvím nových akcií, a také s odprodejem nesplácených pohledávek. Italské ministerstvo financí vyjádřilo se záchranným plánem spokojenost a upozornilo, že na podporu banky nebude zapotřebí vynaložit žádné státní peníze. Evropská komise uvedla, že plán Monte dei Paschi na posílení kapitálu je zcela v souladu s pravidly EU.

Velké ryby mezi nejslabší dvanáctkou

Mezi dvanáctku bank s nejslabšími výsledky v zátěžových testech se podle agentury Reuters zařadily také například italská UniCredit, francouzská Société Générale, německá Deutsche Bank nebo rakouská Erste Group. „Bankovní sektor je nyní odolnější a dokáže ekonomické šoky absorbovat lépe než před dvěma lety,“ poznamenala šéfka bankovního dozoru ECB Daniele Nouyová.

Na rozdíl od předchozích testů nebyly tentokrát banky rozděleny na ty, které v testech uspěly, a na ty, které v nich propadly. To znamená, že je na investorech a regulačních orgánech, aby výsledky testů interpretovaly.

Zátěžových testů se zúčastnilo celkem 51 bank, které pokrývají zhruba 70 procent bankovního sektoru v EU. Zároveň je to méně než polovina ze 123 bank, které byly testovány před dvěma lety.

Investoři v zásadě hledí na to, zda poměr kvalitního kapitálu k celkovému objemu poskytnutých půjček dosahuje alespoň 5,5 procenta. U bank, které jsou systémově důležité, je to 6,5 procenta, u některých dokonce 7,5 procenta. Například italská Monte dei Paschi, která skončila zdaleka nejhůř, by v situaci hluboké krize měla zápornou hodnotu tohoto ukazatele. To znamená, že by byla nucena skončit.

  • Zátěžové testy byly zavedeny po finanční krizi v letech 2007 až 2009 s cílem obnovit důvěru investorů a posílit bankovní systém, aby banky mohly poskytovat více úvěrů.
  • Součástí letošních testů nebyla žádna banka z České republiky, pouze mateřské společnosti některých českých finančních ústavů, jako je Erste Group, Raiffeisen, KBC, Société Générale či UniCredit.
Vydáno pod