Pozdní splácení faktur ohrožuje rozvoj malých a středních firem

Pozdní splácení faktur ohrožuje rozvoj malých a středních firem (zdroj: ČT24)

Malé a střední firmy v Česku ohrožuje pozdní splácení faktur za jejich zboží a služby. Některé společnosti kvůli tomu nemůžou rozvíjet své podnikání tak, jak by chtěly. Jak vyplývá z Evropské zprávy o platbách za rok 2016, brání to také vytváření nových pracovních míst.

Nedostatek peněz na účtech za odvedenou práci firmy často poškozuje. Kvůli tomu, že zákazník včas nezaplatí, hrozí v Česku krach přibližně každé desáté malé nebo střední firmě. „Malý nebo střední podnik je rád, že může dělat zakázku pro velké podniky. Velké podniky jsou pak v pozici silného hráče, který si mnohokrát záměrně řídí svou likviditu na úkor svých malých dodavatelů,“ popsal jednatel firmy Intrum Justitia Karol Jurák.

Zhruba každá čtvrtá firma má podle zprávy potíže s investováním do rozvoje. Někde si kvůli nezaplaceným zakázkám nemůžou dovolit nabrat další zaměstnance. „Nás to brzdí v tom, že se nemůžeme zvětšovat, nemůžeme nabrat víc specialistů,“ potvrdil jednatel Monster Media David Mašek. Nového kolegu by rádi přijali na pomoc s vývojem webových stránek a aplikací. Podle výsledku hospodaření by si ho dovolit mohli, problémy s platební morálkou zákazníků jim v tom ale brání.

Většina zákazníků truhlářské dílny, která vyrábí hlavně okna, dveře nebo nábytek, jsou firmy, které zařizují interiéry v bytech a domech. Ještě před několika lety se jim pravidelně stávalo, že zhruba za 15 procent zakázek dostali zaplaceno pozdě nebo vůbec. „Máte určité finanční závazky vůči zaměstnancům, vůči ostatním firmám a těm prostě platit musíte. A pokud nemáte peníze na účtu, tak víceméně končíte. Je to jen otázka času, kdy to položíte,“ popsal spolumajitel Truhlářství Chmela-Řípa Kamil Řípa. Proto si teď ještě předtím, než začnou něco vyrábět, nechávají zaplatit zálohu.

Vydáno pod