Češi po dvaceti letech: Jsou bohatší, ale i zadluženější

Jak jsou na tom domácnosti (zdroj: ČT24)

Ve srovnání s rokem 1995 jsou české domácnosti bohatší. Jejich výdaje stouply reálně o 60 procent. Vyplývá to ze statistiky národních účtů za posledních dvacet let, kterou představil Český statistický úřad. Češi nyní investují více do nemovitostí, ale také se více zadlužují. Zvýšil se podíl výdajů na bydlení, naopak za potraviny, obuv a oblečení utrácejí Češi méně.

Výdaje domácností v první polovině sledovaného období rostly v průměru o 2,4 procenta za rok, zatímco ve druhé byl růst pozvolnější a činil průměrně 1,5 procenta ročně. Průměrný měsíční příjem zaměstnance ve sledovaném období vzrostl z 8845 korun na 23 320 korun, průměrný měsíční příjem podnikatele ze 30 280 korun na 46 868 korun, uvedl ředitel národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Struktura výdajů domácností se od roku 1995 změnila. Vzrostl podíl výdajů
směřujících do bydlení z 21 procent na 27 procent. Naopak klesl podíl výdajů na potraviny z 19 na 17 procent a na obuv a oblečení ze šesti na čtyři procenta, upozornil Kermiet.

Loni každý Čech utratil měsíčně v průměru 16 672 korun, z toho nejvíce za bydlení (4511 korun), potraviny (2855 korun) a dopravu (1547 korun).

„Česká ekonomika se přesunula z kategorie jakýchsi postkomunistických zemí do kategorie zemí, které jsou vyspělé, to znamená, že se nám podařilo dobudovat ekonomiku a jsme v klubu nejbohatších zemí světa,“ říká hlavní ekonom Moneta Money Bank Petr Gapko.

Domácnosti by podle očekávání analytiků měly v letošním roce vystřídat průmysl a stát se hlavním tahounem české ekonomiky.

Brífink ČSÚ: Ekonomická situace domácností (zdroj: ČT24)