Daň z nabytí nemovitosti bude nově platit kupující

Borůvka z Asociace realitních kanceláří ČR: Bude to jednodušší, výběr daně bude shodný (zdroj: ČT24)

Poslanci ve středu schválili novelu zákona, podle které bude nově daň z nabytí nemovitosti platit kupující. Změna by měla začít platit od podzimu. Zákon ještě musí schválit Senát a podepsat prezident.

Současný zákon dává možnost oběma stranám transakce, aby se dohodly, která z nich daň zaplatí. Velmi často ji platí prodávající a kupující je v pozici ručitele. Změna zákona tento institut ručení ruší. Sazbu daně čtyři procenta ponechává beze změny.

Novela by měla začít platit v první den třetího měsíce od vyhlášení zákona ve sbírce, přibližně od podzimu. Vláda si od této změny slibuje větší jednoznačnost zákona i lepší výběr daně. Loni na této dani stát vybral téměř 11 miliard korun.

Vyšší výběr daně ale neočekává  generální sekretář Asociace realitních kanceláří České republiky Jan Borůvka. „Výběr bude shodný, bude to jenom přehlednější a nebude na spotřebitelích, aby se mezi sebou dohadovali při nějaké nedohodě,“ řekl.

Daň z nabytí platí nabyvatel nemovitosti už podle současné právní úpravy, a to ve stanovených případech, jako jsou třeba dražby nebo vydržení. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) už dříve ujistil, že banky se této změně přizpůsobí a budou klientům půjčovat i na zaplacení daně.

Zákon bude také stále umožňovat poplatníkům odečítat si od základu daně z příjmu úroky z hypotéky nebo ze stavebního spoření, pokud z úvěru zaplatí nejen nemovitost, ale nově i daň z nabytí.

Návrhy ODS neuspěly

Sněmovna jednala také o návrhu ODS, která chtěla zrušení celé daně z nabytí. Považovala ji za zbytečnou. „Vůbec nic by se nestalo, ušetřili bychom statisíce daňových přiznání ročně,“ hájil tento návrh předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Sněmovna také neschválila ani jeden z návrhů ODS na snížení sazby daně na tři, dvě a jedno procento.

Novela také bez dalších podmínek osvobozuje kraje, obce a jejich svazky od placení daně z nabytí. Poslanci schválili pozměňovací návrh, který znamená, že samosprávy v tomto případě nebudou muset ani podávat daňové přiznání.

Předloha zjednodušuje určení základu daně v případě směny nemovitých věcí. Další změna se týká osvobození prvního úplatného nabytí nových staveb a jednotek. Nově se toto osvobození bude vztahovat pouze na stavby a jednotky dokončené nebo užívané, nikoliv na rozestavěné.