K dvoumiliardovému zisku pomohly Českému Aeroholdingu letištní poplatky

Státní společnost Český Aeroholding vykázala podle předběžných informací v minulém roce zisk kolem dvou miliard korun. V roce 2014 skončila firma kvůli jednorázovému přecenění majetku ve ztrátě 324 milionů korun. Výrazně také stouply zisky před zdaněním a odpisy (EBITDA) o 14 procent na 4,1 miliardy korun.

Důvodem růstu zisku jsou podle předsedy představenstva Aeroholdingu Václava Řehoře vyšší výnosy z letištních poplatků. „Ty souvisí s nárůstem počtu cestujících a rovněž vyššími výnosy z komerčních aktivit, jako je například parkování,“ uvedl.

Podle něho společnost očekávala za loňský rok o něco nižší provozní výsledek hospodaření, zhruba na úrovni 3,8 miliardy Kč. Část výnosů totiž vznikla mimořádně. Letiště Praha vloni zvýšilo hrubý zisk o deset procent na 3,8 miliardy korun poté, co výnosy z letištních poplatků a dalších služeb vzrostly o 7,7 procenta.

Růst zisku byl i v prvním čtvrtletí roku

Nárůst hrubého zisku o 171 milionů na 795 milionů korun zaznamenala skupina i v 1. čtvrtletí letošního roku. I zde drtivou většinu příjmů zaznamenalo letiště, které se spolu s mateřským podnikem na zisku podílelo částkou více než 700 milionů korun. Přes 40 milionů korun pak připojila společnost Czech Airlines Handling, která poskytuje služby odbavování cestujících, a 50 miliony korun přispěla firma Czech Airlines Technics.

„Společnosti vlastněné státem pod hlavičkou Českého Aeroholdingu čeká do konce letošního roku změna. Společnosti by se měly přesunout pod Letiště Praha, které bude mít dvě dceřiné společnosti – Czech Airlines Technics a Czech Airlines Handling. Podmínkou je ale odprodej zbylých akcií ČSA, a to necelého 20procentního podílu, ministerstvu financí,“ dodal Řehoř.

Český Aeroholding je českou akciovou společností, jejímž jediným akcionářem je stát. Společnost vznikla v roce 2011 a jejím cílem je koordinované řízení, určování další strategie, zajištění financování a dosažení úspor sdílením služeb v celé skupině.

Do skupiny Český Aeroholding patří Letiště Praha, provozovatel mezinárodního Letiště Václava Havla Praha, dále letecká společnost České aerolinie, Czech Airlines Technics, která poskytuje služby v oblasti technické údržby letadel, a firma Czech Airlines Handling zajišťující pozemní odbavení letadel a cestujících, jež provozuje i kontaktní centrum.