Meziroční růst maloobchodních tržeb zpomalil na pět procent

Meziroční růst maloobchodních tržeb zpomalil na pět procent (zdroj: ČT24)

Tržby v maloobchodě bez aut v březnu zpomalily meziroční růst na 5,1 procenta z únorového růstu o 8,5 procenta. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ). Důvodem je podle něj nižší počet pracovních dní a datum Velikonoc. Lidé před rokem také více utratili za potraviny v nespecializovaných prodejnách a v internetových a zásilkových obchodech.

Letošní březen měl o jeden pracovní den méně než loňský. U nákupů souvisejících s velikonočními svátky, zejména potravin, převážil ale vliv Velikonoc nad vlivem počtu pracovních dní, upozornil ČSÚ.

Maloobchodní tržby pokračují v solidním růstu, nicméně v samotném březnu se hodně projevil faktor Velikonoc v podobě hodně silného růstu prodejů potravin a slabšího růstu tržeb u nepotravinářského zboží.
Radomír Jáč
hlavní ekonom, Generali Investments CEE

Nárůst zaznamenaly také tržby za pohonné hmoty, a to o osm procent. Vyšší byly i tržby za nepotravinářské zboží a potraviny. Celkově o tři, respektive 6,8 procenta.

Vývoj maloobchodních tržeb
Zdroj: ČT24

Zboží přes zásilkové služby táhne

Prodej potravin v nespecializovaných prodejnách se meziročně zvýšil o sedm procent a prodej zboží přes internet nebo prostřednictvím zásilkové služby o 21 procent. Ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová říká, že díky tomu mají obchody velkou kuráž rozšiřovat své služby a škálu produktů. „Podle nás nejsme daleko od doby, kdy bude nákup potravin přes internet standardem, a nikoliv výstřelkem,“ dodává.

Tržby naopak klesly v prodejnách počítačového a komunikačního zařízení. Méně lidé utráceli za oděvy, obuv a farmaceutické a zdravotnické zboží. Zpomalilo také tempo růstu prodejů motorových vozidel. Oproti minulým rokům, kdy stoupal prodej v dvojciferných číslech, se letos očekává pokles.

Události ČT: Lidi utrácejí víc než před rokem. Kvalita a složení potravin je rozhodující u zhruba dvou třetin nakupujících (zdroj: ČT24)

Podle ekonoma společnosti Investment Banking Davida Kocourka se projevuje zpomalující důvěra spotřebitelů v ekonomiku. „I přesto dnešní slabší meziroční dynamika obchodu potvrzuje robustní soukromou spotřebu, protože rostou všechny sledované kategorie. Prodeje pohonných hmot zase těží ze stále nižších cen na benzinových pumpách, než tomu bylo v loňském roce,“ řekl. A dodává, že solidní dynamika růstu maloobchodních tržeb bude pokračovat i nadále. „V celoročním hodnocení by pak tempo růstu maloobchodu mělo dosáhnout 5,7 procenta,“ doplnil ekonom.