Kalousek žádá výjimku z evidence tržeb pro živnostníky s příjmy do jednoho milionu

Opoziční TOP 09 předložila novelu zákona o elektronické evidenci tržeb (EET), v níž navrhuje zúžit evidenci tržeb tak, aby se netýkala podnikatelů s ročními příjmy do jednoho milionu korun. Povinnost evidovat tržby by se tak týkala jen plátců daně z přidané hodnoty, uvedla strana.

Návrh TOP 09 stanoví, že evidenci tržeb budou podléhat jen poplatníci daně z příjmů fyzických nebo právnických osob, které jsou současně plátci DPH. Jako plátce DPH se musí zaregistrovat podnikatel, jehož obrat za uplynulých 12 měsíců překročí jeden milion korun. Předkladatelé v důvodové zprávě uvádějí, že celkový dopad na veřejné rozpočty nebude negativní, protože nepravděpodobnou marginální ztrátu z výběru daně vyrovná skutečnost, že se nebudou uzavírat provozovny a neutlumí se drobná podnikatelská aktivita.

Pro drobné podnikatele ve službách bude podle TOP 09 nová povinnost evidovat tržby totiž likvidační. Půjde třeba o majitele venkovských pivnic, které mají otevřeno pouze večer nebo v sezoně, majitele malých opraven, kadeřnice nebo farmáře prodávající na trzích.

„Právě u těchto poplatníků je riziko daňových úniků zcela zanedbatelné v porovnání s úniky daní u velkých společností. Naopak reálně hrozí, že finanční a administrativní náklady zákona o EET přimějí tyto živnostníky svoji činnost ukončit,“ uvedl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Konec malých živností podle něj hrozí hlavně na venkově.

Jurečka žádá zase výjimku z EET pro farmářské trhy

Také ministerstvo zemědělství nyní připravuje novelu zákona o elektronické evidenci tržeb. Navrhuje, aby se tato povinnost nevztahovala na farmářské trhy. Organizátoři trhů se obávají, že EET sníží nabídku kvalitních výpěstků a regionálních potravin ve stáncích, protože prodejce odradí složitý a nákladný systém administrace tržeb.

„Připravujeme návrh novely zákona o EET, kde by právě bylo pamatováno na vyjmutí farmářských trhů, tedy prodejů od farmářů na těchto tržištích, které by nespadaly pod EET,“ uvedl Jurečka. Pracovníci jeho ministerstva už na novele pracují a její příprava podle Jurečky nebude složitá. „Spíše to pak musíme projednat na koaliční radě. Počítám, že to bude během měsíce. Musíme se dohodnout, jestli to spustíme řádnou vládní legislativou, nebo to bude poslanecký návrh,“ dodal.

Na první firmy v Česku povinnost EET dopadne od prosince. Nejprve půjde o hotely a restaurace. Od března 2017 budou muset evidovat tržby maloobchodní a velkoobchodní firmy. Nejpozději při zaplacení zboží nebo služby budou muset poslat finanční správě datovou zprávou údaje o tržbě a vystavit zákazníkovi účtenku. 

Vydáno pod