VZP zvýšila loni zisk o miliardu. Pomohl jí růst ekonomiky a úspory nákladů na léky

Zvýšit zisk o více než miliardu korun se loni podařilo Všeobecné zdravotní pojišťovně. Na běžném účtu základního fondu, z něhož se hradí zdravotní péče, pak měla na konci roku 900 milionů korun. Neměla žádné závazky po splatnosti. V rezervním fondu, který byl ještě počátkem roku prázdný, měla na konci roku 1,2 miliardy korun.

Uvádí se to ve výroční zprávě, kterou v pondělí schválily správní i dozorčí rada VZP. Hospodaření pojišťovny bylo ovlivněno jednak růstem ekonomiky a výběrem pojistného, jednak úspornými opatřeními, která podle předsedy správní rady Jiřího Běhounka přinesla jednu miliardu korun. 

Zatímco loni činil zisk 1,295 miliardy korun, v roce 2014 hospodařila VZP s čtvrtmiliardovým přebytkem. Rok předtím měla miliardový propad.

VZP uspořila loni v nákladech na léky jednu miliardu korun, přispěly k tomu seznamy levněji nakoupených léků pro lékaře a nemocnice, tzv. pozitivní listy, a zkrácené revize cen a úhrad. Ušetřené peníze byly podle Běhounka vydány na nejmodernější léky pro nejtěžší chronické pacienty. Výdaje na specializovaná centra loni přesáhly 7,5 miliardy korun.

Ředitel VZP Zdeněk Kabátek zdůraznil, že pojišťovna loni - na rozdíl od minulých let - nepožádala o předsunutou platbu i to, že splatila další část finanční výpomoci státu ve výši 500 milionů korun. „Zbývajících 500 milionů bude vráceno v roce 2016,“ řekl Kabátek.