Povolení pro další provoz prvního bloku Dukovan se nelíbí v Rakousku

Nové povolení pro Jadernou elektrárnu Dukovany bylo „velkým zklamáním“ pro rakouského ministra životního prostřední Andräa Rupprechtera. Rakousko se tak chce obrátit na Evropskou komisi s tím, aby bylo provedeno přeshraniční posouzení dopadů na životní prostřední. Česká jaderná elektrárna leží zhruba 40 kilometrů od rakouské hranice.

Český Státní úřad pro jadernou bezpečnost rozhodl o povolení pro provoz prvního bloku Dukovan na dobu neurčitou ve středu. Rakouský ministr životního prostřední Andrä Rupprechter se ale v rozhovoru poskytnutém agentuře APA staví k věci kriticky.

Podle něj bylo předpokladem k prodloužení povolení to, aby byl proveden přeshraniční proces EIA, tedy posouzení vlivu elektrárny na životní prostředí.

V červenci 2014 totiž podle Rupprechtera mezinárodní Výbor pro plnění Úmluvy o posuzování vlivů na životní prostředí (ESPOO) rozhodl o nutnosti dodržení tohoto postupu v případě jaderné elektrárny v ukrajinském městě Rivne. Podle rakouského ministra tak vznikl precedens.

Rakouský ministr se chce o povolení pro Dukovany pobavit s Brabcem

Rupprechter prý vždy vyzdvihoval, že Rakousko na tomto postupu trvá, i na setkáních se svým českým resortním kolegou Richardem Brabcem. Český ministr to údajně „vlastně viděl stejně“.

Rakouský ministr životního prostředí chce nyní písemně vyzvat Evropskou komisi, aby plnila svůj úkol „ochránkyně smluv“ a vyzvala Česko k dodržení úmluvy. Sám Rupprechter prý hodlá toto téma nastolit také při své návštěvě v Praze v polovině června. Nejpozději zítra by chtěl telefonicky hovořit s Brabcem.

K Jaderné elektrárně Dukovany je kritická i rakouská nevládní organizace Global 2000, podle níž je jednou z „nejproblematičtějších“ v Evropě. „Zařízení jsou ve špatném stavu,“ uvedl mluvčí organizace Reinhard Uhrig. Upozornil také na nedávné chyby v rentgenových snímcích.

Jaderná elektrárna Dukovany má celkem čtyři jaderné bloky. ČEZ zatím na jejich provoz získával od státního úřadu vždy desetileté licence. Nyní poprvé dostal povolení na dobu neurčitou. Podle předsedkyně úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové nikde není dáno, že by platnost měla být nějak časově omezená.

„Rozhodli jsme se to  tedy koncipovat tak, že to rozhodnutí má velkou řadu podmínek. Každá z nich má svůj termín, takže de facto je to to samé,“ řekla. Nevyloučila, že státní úřad bude stejně postupovat také u zbývajících bloků Dukovan. „Není důvod, proč ne,“ dodala. O nové povolení pro druhý dukovanský blok požádá ČEZ letos a v příštím roce pro bloky tři a čtyři.