Živnostníkům s paušály se slevy na děti jen tak nevrátí. Babišův návrh narazil u Sobotky

Události: Sobotka nechce obnovit slevy pro živnostníky s paušály (zdroj: ČT24)

Koalice se znovu pře o daňové slevy pro živnostníky, kteří využívají výdajové paušály. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se totiž postavil proti plánu ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby stát vrátil živnostníkům s paušály daňovou slevu na děti a na manželku. Podle premiéra si to nemůže rozpočet dovolit.

„Pokud by se mělo měnit něco kolem daňových paušálů, tak chceme, aby to bylo rozpočtově neutrální a nesebralo to další peníze ze státního rozpočtu,“ uvedl Sobotka. Ministr financí totiž navrhl vrátit drobným živnostníkům daňové slevy.

Zatímco nyní mohou slevu na dítě uplatnit jenom ti živnostníci, kteří si vedou účetnictví, od roku 2017 by se výhoda mohla vrátit i těm, kteří v daňovém přiznání používají výdajové paušály. Daňové slevy na děti si nyní nemůže uplatnit zhruba 100 tisíc živnostníků s paušály.

Slevy na děti pro živnostníky
Zdroj: ČT24

Na první dítě vychází sleva skoro 13 a půl tisíce korun, na druhé dítě 17 tisíc a na třetí a další dítě pak přes 20 a půl tisíce ročně. Novelu zákona, která pro letošek tyto slevy lidem přiznává, za týden projednají senátoři.

Ministr financí sice zároveň navrhl, aby mohli paušály využívat jen lidé s obratem do milionu ročně (v současnosti je limit na dvou milionech), ale i tak by návrh stál státní kasu 1, 5 miliardy. A právě to premiérovi vadí.

Dopady na rozpočet
Zdroj: ČT24

„Trošku mě to překvapuje, protože návrhy ČSSD jsou často podstatně negativnější, co se týče dopadu do rozpočtu, než jeden a půl miliardy,“ reagoval na Sobotkova slova Babiš.

V koalici je to 2:1 pro slevy

Třetí koaliční strana, lidovci, si ale návrat daňových slev pro živnostníky schválila na loňském sjezdu jako jednu z priorit. „Tak, jak my respektujeme určité priority sociální demokracie, tak by sociální demokracie měla respektovat určité priority KDU-ČSL,“ uvedl místopředseda strany a ministr zemědělství Marian Jurečka.

Pokud se koalice na obnovení slev do konce letošního roku nedohodne, tak lidovci uvažují o tom, že by kvůli zrušeným daňovým slevám pro živnostníky s paušály podali žalobu k Ústavnímu soudu.

Opozice je pro slevy

„Sleva na dítě je samozřejmě jednou z možností, jak podpořit rodiny,“ dodává za levicovou opozici Jiří Dolejš (KSČM).

Přestože to byla pravicová vláda, které daňové slevy před třemi roky zrušila, tak by ODS a TOP 09 nyní slevy živnostníkům vrátila. „Sleva na děti je vlastně podpora rodinné politiky. A tu podporu by měli dostat všichni,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. „V okamžiku, kdy ty uzákoněné výhody Sobotkova vláda zrušila, tak nechť jim, prosím, ponechá aspoň tuto malou výhodu,“ dodává předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Pravicová opozice by ale slevy vrátila bez omezení, to znamená, že nesouhlasí s Babišovým záměrem se snížením limitu pro paušály.