Snížení DPH není zázračné - s cenami léků nijak nepohnulo

Snížení DPH na léky z 15 na 10 procent nižší ceny medikamentů pro pacienty nepřineslo. Knihy naopak zlevnily po snížení daně o dvě procenta a nenahraditelná dětská výživa o čtyři procenta. Ve své nejnovější analýze dopadů snížení DPH to píše ministerstvo financí. Třeba Státní ústav pro kontrolu léčiv ale s částí analýzy nesouhlasí. Tvrdí, že DPH přineslo snížení doplatků u léků na recept.

Za léky měli lidé od minulého roku platit méně. Snížení DPH mělo přinést zlevnění o pět procent. Podle nové analýzy ministerstva financí ale ke snížení cen léků nedošlo. „Nepovedlo se to a my jsme chtěli, aby léky pro lidi zlevnily. Podle statistik tam ale naopak došlo trošku k navýšení,“ konstatuje ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Lidé si loni podle ministerstva financí za léky naopak připlatili. „V lednu 2015 ve srovnání s předchozím měsícem vzrostly ceny léků téměř o 3 %,“ říká MF. Babiš dodal, že se domníval, že SÚKL, Ústav pro kontrolu léčiv, cenovou hladinu pohlídá. „Pacienti dostávají každý rok ty nejmodernější, a tím pádem i ty nejlepší léky, a tím se průměrná cena zvyšuje,“ vysvětluje však ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Lékový ústav ale s výsledky analýzy nesouhlasí. Připouští, že u volně prodejných léků mohlo k mírnému zdražení dojít. U léků na předpis ale podle něj klesly doplatky pacientů o čtyři až pět procent. A stejně tak ušetřily i pojišťovny. „Rozhodně došlo k poklesu, jak plateb zdravotními pojišťovnami za vydané léky, tak samozřejmě náklady pacientů z jejich soukromých výdajů,“ zdůrazňuje ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta.

DPH se snížila, ceny u některých položek nikoliv (zdroj: ČT24)

Lékárníci: dopad snížení DPH je pro pacienty různý

Podle lékárníků je dopad snížení DPH na konečné ceny pro pacienty velmi odlišný. Třeba u tohoto léku na alergii doplatek výrazně vzrostl. Stát totiž snížil příspěvek od pojišťovny. „Pacient nedoplácel nic, během roku 2015 došlo k revizi cen a úhrad, došlo ke snížení úhrad pojišťovnou a pacient nyní doplácí 133 koruny,“ říká lékárnice v pražské Spálené ulici Hana Chudobová.

Naopak knihy i nenahraditelná dětská výživa loni díky snížení DPH mírně zlevnily. Knihkupci ale během roku 2015 snižovali ceny v roce velmi postupně - přeceňovali je během jara. Třeba jedna z knih Milana Kundery je oproti lednu 2015 o sedmnáct korun levnější. Historická publikace o dvacet pět. Ceny většiny knih ale zůstaly stejné. Knihkupci využili snížení daně hlavně k vydávání kvalitnějších titulů. „To snížení DPH pomohlo zejména knížkám, které by nakladatelé už nevydali,“ míní majitel Knihkupectví Seidl Jiří Seidl.

Po snížení daní na léky, knihy a nenahraditelnou dětskou výživu zatím ministerstvo financí další snižování DPH nechystá. Chce nejdřív počkat, jak se letos bude vyvíjet výběr daní. Od dalších změn odrazuje koaliční politiky i nová analýza, podle které k očekávanému snížení cen nedošlo. Veřejné rozpočty přitom loni kvůli nižší DPH přišly o víc než tři miliardy korun. „Podobné by to bylo, jak slyšíme, třeba i při snížené sazbě na pivo a dalších populistických nápadech, které vládní koalice má,“ říká předseda strany ODS Petr Fiala.

Několik sazeb DPH, které prosazuje pan ministr Babiš, jsou jenom dveře k daňovým únikům a spotřebiteli to nic nepřinese.
Miroslav Kalousek

Koalice má ještě v programu snížení DPH z 15 na 10 procent i na dětské pleny. To ale Evropská unie vládě nepovolila.

Vydáno pod