Objem nákupů a prodejů firem v Česku klesl. V regionu jsme třetí

Objem nákupů a prodejů firem v Česku činil v roce 2015 celkem 175,7 miliardy korun, což je ve srovnání s předchozím rokem pokles o devět procent. Vyplývá to z údajů M&A barometru, který zveřejnila poradenská firma EY. V rámci regionu střední a jihovýchodní Evropy obsadila Česká republika jak v objemu trhu, tak v počtu transakcí třetí místo za Tureckem a Polskem.

Nejatraktivnějšími obory z pohledu počtu transakcí byly v Česku služby, v celém regionu pak informační technologie. Významně podle EY stoupl v Česku zájem o potravinářství a zemědělství, naopak klesl u nemovitostí.

Nejvýznamnější podíl na objemu transakcí měly už tradičně investice domácích investorů v rámci Česka, následované investicemi směřujícími do České republiky ze zahraničí.

„Myslím, že pokles musíme vnímat v kontextu toho, že v loňském a předloňském roce jsme měli některé gigantické megatransakce typu prodeje O2, takže to nemůžeme vykládat jako pokles, protože v celosvětovém měřítku byl rok 2015 rekordní,“ vysvětluje výkonný ředitel pro fúze a akvizice EY Petr Kříž.

Nejaktivnější Křetínský a Tkáč

Největší transakcí loňského roku se v České republice stala akvizice švédské společnosti Trelleborg, která koupila výrobce pneumatik a průmyslových polymerových řešení ČGS Holding za zhruba 1,3 miliardy dolarů. Nejaktivnějším investorem byl však Energetický a průmyslový holding miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče. Ten provedl osm významných transakcí. Skupina CTP Invest, která patří Remonu Vosovi, pak byla s pěti obchody nejaktivnějším investorem v oblasti nemovitostí.

„Česká republika se udržela v trojici transakčně nejsilnějších trhů v regionu. I přesto má stále kam růst,“ uvedl konzultant společnosti EY v České republice Michal Hrmo. „Prvním pilířem růstu bude v dohledné době pokračující prostředí nízkých úrokových sazeb, druhým relativně podhodnocená česká koruna a zejména fakt, že ačkoliv se transakční násobky v Česku v poslední době zvýšily, stále jsou v porovnání s násobky ve světě atraktivní.“

V mezinárodním srovnání vychází Česko stále jako silný regionální investor. Ze zemí střední a jihovýchodní Evropy je třetím největším trhem za Tureckem a Polskem.

Kříž: Nejedná se o pokles v pravém slova smyslu (zdroj: ČT24)

V celém regionu střední a jihovýchodní Evropy se loni uskutečnilo 1281 transakcí v objemu 43,1 miliard dolarů. Celková hodnota trhu tak vzrostla v meziročním srovnání o 12 procent, počet transakcí ovšem klesl meziročně o 1,8 procenta.

Letošní rok může být podle výkonného ředitele společnosti EY pro fúze a akvizice v České republice Petra Kříže ve znamení úspěšných odprodejů aktiv některých lokálně silných finančních skupin. „Aktuální cenové nabídky jsou na takové úrovni, že to přinejmenším některé z nich bude motivovat k prodeji,“ uvedl. V poslední době se spekuluje například o prodeji skupiny GE Money.