Ceny v průmyslu v únoru dále klesaly, zatímco stavební práce zdražily

Ceny průmyslových výrobců v Česku v únoru meziročně zrychlily pokles na čtyři procenta z lednových 3,4 procenta. Nižší byly i ceny v zemědělství, naopak stavební práce zdražily, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Zároveň také zveřejnil informace o lednovém zahraničním obchodu, kde se meziročně vývozní ceny snížily o 4,2 procenta a dovozní ceny o 5,1 procenta.

 „Ceny komodit na světových trzích se v únoru ještě držely velmi nízko, což mělo znovu výrazný vliv na ceny v průmyslu, když pokles nastal opět u cen koksu a rafinovaných ropných výrobků. Nicméně klesly i ceny kovů a kovodělných výrobků. Zdá se však, že ceny v průmyslu by se již měly odrážet ode dna,“ konstatuje ekonom investičního bankovnictví Komerční banky Viktor Zeisel.

V březnu totiž začaly stoupat ceny ropy, když se podle analytiků obnovila důvěra trhů v ekonomický růst Spojených států a Číny a s tím se zlepšil i celý globální výhled. Cena severomořské ropy Brent se po dvou měsících dostala nad úroveň 35 USD za barel. V březnu se dokonce nakrátko podívala nad 40 USD za barel. Podle analytiků Société Générale se bude cena této komodity i po zbytek roku pohybovat kolem této úrovně, a tak i růst cen v průmyslu nebude v průběhu roku nijak výrazný. „I díky nízkým cenám ropy na globálních trzích očekáváme, že v průměru by ceny v průmyslu měly být letos o 2,4 procenta nižší než vloni,“ dodává Zeisel.

Podle analytiků také platí, že cenový vývoj v tuzemské ekonomice setrvá nadále utlumený a ani přes příznivý růst ekonomiky se prozatím nevytváří silnější inflační tlaky. „Průměrná inflace by tak v letošním roce měla zůstat pod jedním procentem a v následujících měsících setrvá poblíž nulové hranice. Stále se však jedná zejména o nabídkové faktory, které ceny tlačí níže (potraviny, ropy, kovy), což není důvod, aby ČNB na tento vývoj reagovala,“ říká hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nejvíce meziročně klesly ceny energií

V průmyslu proti loňskému únoru klesly zejména ceny v oddílu koksu a ropných produktů. Nižší byly i ceny obecných kovů a kovodělných výrobků a ceny elektřiny. Klesly také ceny v oddíle dopravní prostředky, nižší byly ceny dílů a příslušenství pro motorová vozidla, naopak ceny motorových vozidel vzrostly. Zlevnila i těžba a potravinářské výrobky, nápoje a tabák. Dražší byla naopak voda. Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin se meziročně nejvíce snížily ceny energií.

Ceny zemědělských výrobců v únoru rovněž zrychlily pokles, meziročně byly nižší o 2,9 procenta, v lednu o 1,2 procenta. V živočišné výrobě klesly ceny o 8,9 procenta. Zlevnilo mléko, vejce, jatečná prasata a drůbež, skot naopak zdražil. V rostlinné výrobě se ceny zvýšily o 3,4 procenta, zdražila zejména zelenina, a to o 78,9 procenta a brambory o 57,7 procenta.

Ceny stavebních prací se v únoru meziročně zvýšily stejně jako v lednu o 1,3 procenta, zatímco ceny tržních služeb v podnikatelské sféře byly nižší o desetinu procenta.