Čtvrtina velkých firem bude nabírat. Horníky a úředníky ale propouštění nemine

Ke zprávě statistiků o tom, že v únoru klesla nezaměstnanost na 6,3 procenta, se přidala ještě studie Manpower Index trhu práce, podle níž budou zaměstnavatelé letos na jaře zvyšovat počty svých pracovníků. Přijímat chce sedm procent z nich, propouštět naopak tři procenta. Nábor nových zaměstnanců ale plánuje více než čtvrtina velkých firem.

Manpower v rámci své studie oslovil celkem 750 českých firem, z nichž 89 procent nepředpokládá, že by nějak měnilo počty svých zaměstnanců. A jelikož sedm procent plánuje nabírat a tři procenta propouštět, vychází čistý index práce na plus čtyři procenta. Pro předchozí čtvrtletí plánovalo pracovníky propouštět i nabírat sedm procent firem, index tak byl na nule.

„Nezaměstnanost v Česku je spolu s Německem nejnižší v EU a je velmi pravděpodobné, jak ukazuje přetrvávající optimismus Manpower Index trhu práce, že v září dosáhne úrovně z roku 2008. To je výborná zpráva pro lidi, kteří hledají práci,“ komentovala vývoj na pracovním trhu generální ředitelka ManpowerGroup Česká a Slovenská republika Jaroslava Rezlerová.

Pro zaměstnavatele je ale podle Rezlerové situace na trhu práce obrovská výzva, protože firmy stále bojují s nedostatkem odborníků zejména na technických pozicích. Na trhu je málo IT specialistů, strojních inženýrů, ale i řemeslníků a firmy mají tisíce volných míst i ve výrobě a logistice. Je ale patrné, že v tomto ohledu je tuzemský trh práce velmi rigidní, protože i v situaci, kdy je na trhu 200 tisíc volných míst, tak na úřadech práce zůstává přes 450 tisíc nezaměstnaných, dodává Rezlerová.

Není odvětví jako odvětví

Co se týče rozdělení společností podle velikosti, tak nábory plánují všechny typy. Nejvíce zaměstnanců se chystají přijmout velké společnosti, jejichž čistý index trhu je plus 24 procent (na 26 procent jich plánuje nabírat a dvě procenta snižovat počet zaměstnanců). Střední podniky předpovídají také poměrně vysokou náborovou aktivitu s indexem deset procent. Malé podniky hlásí index devět procent a mikropodniky čtyři procenta.

Z jednotlivých odvětví čeká nejsilnější nábor podle všeho výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody s čistým indexem trhu práce plus 14 procent. Plusová čísla vyšla i velkoobchodu a maloobchodu a kategorii doprava, skladování a komunikace.

Očekávání na trhu práce
Zdroj: Manpower

Pokles počtu pracovních sil očekávají naopak odvětví státní správa, zdravotnictví, vzdělávání a kultura a těžba nerostných surovin s minus dvěma procenty.

Morava a Čechy. A co svět?

Příznivé náborové plány s čistým indexem trhu práce šest procent hlásí zaměstnavatelé v Praze, pět procent na Moravě a v Čechách tři procenta. V porovnání s předchozím čtvrtletím index v Praze posílil o tři procentní body a v Čechách dokonce o šest procentních bodů. Náborové plány na Moravě zůstávají relativně stabilní.

Celosvětově zaměstnavatelé ve 39 ze 42 zemí očekávají nárůst počtu pracovních sil. Přestože trh vykazuje známky oslabování, náborové plány ve většině zemí a oblastí zůstávají umírněné. Některým klíčovým trhům práce, jako je Německo, Francie a Itálie, se nedaří dostat se uprostřed ekonomické nejistoty do tempa. Nejsilnější index hlásí Indie, Japonsko, Tchaj-wan, Kolumbie a Guatemala, nejslabší Brazílie, Francie a Itálie.

Marksová bude bojovat za rovné platy

„Myslím si, že už v letošním, ale hlavně v příštím roce uvidíme určité přetahování podniků o nejschopnější zaměstnance, což by mělo tu platovou škálu rozšířit, a samozřejmě u těch, kteří jsou ochotni vykonávat kvalitní práci, tak i docílit vyššího mzdového ohodnocení,“ uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Vedle zvyšování platů se ale mluví i o narovnání rozdílů mezi mzdami mužů a žen. Ministerstvo práce pod vedením Michaely Marksové (ČSSD) plánuje na jaře spustit velkou kampaň, která má právě na rozdíly ve výdělcích žen a mužů upozornit. Ženy v Česku vydělávají v průměru o 22 procent méně než muži a Česko je tak mezi členskými státy EU třetí nejhorší.

Kampaň „22 procent k rovnosti“ by měla začít na jaře. Nabídne třeba mzdovou kalkulačku. Na ní si budou moci lidé spočítat, jaký je obvyklý plat v jejich profesi s jejich vzděláním a praxí v jejich regionu. Budou si pak moci říct případně o přidání. Ministerstvo vedle toho také dokončuje návod pro inspekci práce. Shrne v něm, na co se mají inspektoři zaměřit a jak mají neoprávněné rozdíly vyhledávat.

Feministka a dokumentaristka Olga Sommerová v pořadu Interview ČT24 uvedla, že se ve své profesi nesetkala s odlišným odměňováním. Považuje ale za neuvěřitelné, že za stejnou práci má mít žena nižší plat. „Když je známo, že jsou ženy pracovité, lepší… Myslím to v nadsázce, ale je to pravda, že jsou lepší, “ uvedla Sommerová. 

K nižším platům pro ženy Sommerová doplnila, že ženy musí chtít víc a víc a musí se to učit, musí vyvíjet tlak, musí bojovat.