Únor srazil nezaměstnanost na 6,3 procenta

O 0,1 procentního bodu klesla mezi lednem a únorem nezaměstnanost v Česku a skončila na 6,3 procenta, oznámil Úřad práce ČR. Uchazečů o práci bylo přes 461 tisíc a volných míst nabízeli zaměstnavatelé skoro 115 tisíc, což je nejvíce od října 2008. Meziročně klesla nezaměstnanost výrazněji – loni v únoru činila 7,5 procenta. Letošní únorová hodnota je nejnižší od roku 2009, kdy bylo bez práce téměř 429 tisíc lidí.

V některých krajích už se pomalu v počtu uchazečů o práci vracejí na úroveň před hospodářskou krizí. „Důvodů je hned několik – mírná zima, stále rostoucí počet volných pracovních míst, proaktivní komunikace Úřadu práce se zaměstnavateli a samozřejmě celková hospodářská situace v Česku. S příchodem teplejšího počasí se rozjedou sezonní práce a zaměstnavatelé začnou nabírat další pracovníky,“ uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR (ÚP ČR) Kateřina Sadílková.

Za celý rok 2015 dosáhla míra nezaměstnanosti dle podílu nezaměstnaných osob 6,5 procenta, což je ve srovnání se 7,7 procenta let 2014 a 2013 velmi příznivý vývoj. Ten by měl v letošním roce pokračovat a míra nezaměstnanosti by se měla dostat k 5,6 procenta.
Jakub Seidler
hlavní ekonom ING

Počet lidí bez práce byl v únoru o 6149 nižší než v lednu, meziročně bylo nezaměstnaných o 86 863 méně. Pracovních míst bylo naopak k dispozici o 45 855 více než loni v únoru „Rekordní hodnoty hlásí řada krajů. Tak například na jihu Čech nabízeli tamní zaměstnavatelé prostřednictvím Úřadu práce ČR, v rámci srovnání únorových hodnot, nejvíce pozic za posledních 20 let,“ uvedl ředitel odboru zaměstnanosti ÚP ČR Jan Karmazín.

Podívejte se, jak jsou na tom jednotlivé kraje: 

„Míra nezaměstnanosti zůstala tak nad svojí úrovní z převážné většiny druhé poloviny loňského roku. To ovšem není ojedinělý jev a nelze z něj usuzovat na zhoršování kondice trhu práce,“ uvedl analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda. To podle něj dokládá například i citelný meziměsíční nárůst volných pracovních míst. Jejich počet byl ke konci února nejvyšší od října roku 2008, měsíc po pádu banky Lehman Brothers, který odstartoval kritickou fázi globální finanční krize, upozornil.

Největší poptávka byla v únoru po pomocných pracovnících ve výrobě, montážních dělnících, řidičích, kovářích a nástrojářích, pracovnících ochrany a ostrahy, slévačích, svářečích nebo obsluze pojízdných zařízení. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory. 

Ekonomika zpomaluje, trhu práce to ale nevadí

„Česká ekonomika na přelomu roku zpomalila, jak nasvědčují statistiky o hrubém domácím produktu či průmyslové produkci. Navzdory tomuto klopýtnutí na trhu práce pokračují příznivé trendy. A v příštích měsících by se měla situace dále zlepšovat. V polovině roku by měl podíl nezaměstnaných klesnout k pouhým pěti procentům,“ uvedl ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Loni český hrubý domácí produkt (HDP) překonal svůj předkrizový vrchol a zlepšení se s mírným zpožděním projevuje na trhu práce. Rostoucí poptávka po práci je pak patrná ve statistice volných pracovních míst.

Analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek, ale upozorňuje na to, že poptávka podniků po nových pracovnících sice neochabuje, je ale čím dál těžší ji sladit s nabídkou. Tento nesoulad bude pokles nezaměstnanosti zpomalovat. „Celorepublikově se podíl nezaměstnaných letos přiblíží hranici pěti procent, pod kterou ale nespadne. Pro konec roku čekám 5,7 procenta proti loňským 6,2 procenta,“ odhadl.

Vývoj nezaměstnanosti
Zdroj: MPSV

Nejnižší zůstává nadále nezaměstnanost v Praze, kde činí stejně jako v lednu 4,2 procenta. Nejvyšší je naopak stále podíl nezaměstnaných v Ústeckém kraji, a to 9,2 procenta. Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v únoru 74 regionů, podíl lidí bez práce se zvýšil pouze na Teplicku, Mostecku a Chomutovsku. 

„Pokud se podíváme na ekonomiku Prahy, tak v Praze sídlí vedoucí pracovníci a je tady sídlo spousty mezinárodních korporací – to obecně platí o větších městech. Oproti tomu sever republiky, ten je zaměřený hodně na těžký průmysl a těžký průmysl je v současné době spolu s těžbou a dobýváním na ústupu a proto zaměstnanost v těchto regionech vypadá bohužel jinak,“ dodává hlavní ekonom GE Money Bank Petr Gapko.