Čína by mohla v Česku investovat 45 miliard, avizuje Zeman

Čína se v Česku chystá investovat dalších pětačtyřicet miliard korun, k podpisu je připraveno už dvacet konkrétních dohod. V Partii na TV Prima to prohlásil prezident republiky Miloš Zeman.

Česko-čínské obchody se mají uzavřít během návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, který by měl do Prahy přiletět 28. března. Česko bude jedinou zemí Evropské unie, kterou navštíví, kromě obchodních smluv se plánuje podpis dohody o strategickém partnerství.

Zeman nyní uvedl, že Čína v Česku zatím investovala kolem deseti miliard korun. „Podle mých informací by druhá vlna mohla znamenat přibližně 45 miliard s tím, že už teď je v souvislosti s návštěvou čínského prezidenta připraveno k podpisu asi 20 konkrétních obchodních dohod.“ dodal.

Hrad větří příležitost - Čína by mohla investovat do lázní

Jakých oblastí se dohody týkají, upřesnit nechtěl. Naznačil ale, že čínští investoři by mohli například vystřídat ruské v investicích do lázeňství v Karlovarském kraji. Sám ho navštíví v příštím týdnu.

„Čínské investice by mohly jít do některých lázeňských objektů. Jako příklad uvedu Lázně Kyselka, které jsou zcela zdevastovány,“ řekl prezident. „Číňané dobře platí. Říká se, že platí lépe než Rusové. Jedu do Karlovarského kraje, abych s hejtmanem a zastupiteli tyto záležitosti projednal.“