Kam dál? Guvernér ČNB Singer kandiduje do Rozvojové banky

Guvernér České národní banky Miroslav Singer se uchází o místo viceguvernéra Rozvojové banky Rady Evropy (CEB). S odvoláním na vyjádření samotného Singera to uvedl server HlídacíPes.org. Singerovi končí v polovině letošního roku mandát v centrální bance. CEB nabízí půjčky státům, a to například na sociální bydlení, modernizace nemocnic nebo rekonstrukce památek, ale i třeba v případě živelních pohrom.

Kandidaturu na místo ve vedení CEB za Českou republiku nabídlo Singerovi ministerstvo financí. Guvernér ČNB již podal přihlášku do výběrového řízení. V CEB jsou tři posty viceguvernérů, vyhlášena jsou nyní výběrová řízení na dva z nich.

Singer podotkl, že se však teprve uvidí, jak to dopadne, kandidátů na tuto pozici prý rozhodně není málo. 

Byla by to pro mě zajímavá možnost působit v regionech, kde jsem již jako guvernér rád podporoval rozvoj místních centrálních bank, a také příležitost pracovat v jiném typu finanční instituce než doposud.
Miroslav Singer
guvernér České národní banky

Rada Evropy je mezinárodní organizace nezávislá na Evropské unii. Spojuje 47 evropských zemí a dalších šest pozorovatelských zemí. Pod Radu Evropy spadá kromě CEB třeba Evropský soud pro lidská práva.

  • Od roku 2010 je guvernérem České národní banky. Letos mu vyprší mandát. 
  • Pracoval také v Národohospodářském ústavu AV ČR a Centru pro ekonomický výzkum a doktorské studie UK (CERGE-EI).
  • Působil rovněž ve společnostech Expandia a PricewaterhouseCoopers ČR. 
  • Zdroj: ČTK
Vydáno pod