Temelín otestuje jaderné palivo od Westinghouse. Pokud vyhoví, možná elektrárna změní dodavatele

Společnost ČEZ bude v Jaderné elektrárně Temelín (JETE) testovat nové palivo společnosti Westinghouse Electric Company. Může tak zvýšit bezpečnost dodávek tím, že by jaderné palivo bylo z různých zdrojů. Dosud Temelín využívá palivo od ruské společnosti TVEL.

Westinghouse Electric Company dodá ČEZu pro Temelín šest testovacích palivových souborů, potvrdil ředitel komunikace Westinghouse pro Evropu, Střední východ a Afriku Hans Korteweg. Podle něj bude Westinghouse spolupracovat s ČEZem s cílem licencovat svůj produkt.

„Smlouva s Westinghouse Electric Company není výběrem dodavatele paliva, ale dohodou o vývoji a následném testování několika palivových souborů,“ vysvětlil mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

Uvedl, že pokud by Westinghouse licenci získal, bude to pro ČEZ výhoda v možnosti volby různých dodavatelů paliva pro jeho jaderné elektrárny. Vedle Temelína dodává v současnosti TVEL palivo také do druhé tuzemské jaderné elektrárny v Dukovanech.

Testování amerického paliva začne v roce 2018, kdy bude do reaktoru druhého bloku zavezeno šest palivových souborů od společnosti Westinghouse. Ty budou v reaktoru pracovat čtyři roky. Smyslem je získat provozní parametry a ověřit si chování paliva.
Marek Sviták
mluvčí temelínské elektrárny

Elektrárna v Temelíně zpočátku používala palivo právě od americko-japonské společnosti Westinghouse, v roce 2010 ale přešla na ruské palivo. ČEZ má s TVEL smlouvu na dodávky paliva do elektrárny do roku 2020 s opcí na pět let, zřejmě ale vypíše nové výběrové řízení.

„Hodláme otestovat trh a vybrat si nejlepší nabídku. Letos předpokládáme vyhotovení zadávací dokumentace a vlastní tendr by mohl být zahájen nejpozději počátkem 2017,“ řekl Kříž. Výsledek chce firma vyhlásit v roce 2019, dodal. V Dukovanech má ČEZ s Rusy uzavřenou smlouvu do konce provozu nynějších bloků.

obrázek
Zdroj: ČT24

Smlouva na oznámenou dodávku do Temelína je podle Kortewega v souladu se standardy pro licencování a vývoj nového paliva, které má být použito v provozovaných reaktorech. Podle smlouvy, uzavřené konkrétně mezi ČEZem a Westinghouse Electric Sweden AB, budou testovací soubory vyrobeny v závodě  Westinghouse ve švédském Västers.

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová uvedla, že skutečnému zavezení paliva Westinghouse do Temelína bude předcházet složité licenční řízení.

„ČEZ v záměru respektuje požadavek Evropské komise na diverzifikaci zdrojů paliva a hledá různé způsoby. Nikde ale není dáno, že takzvaná smíšená zóna (dva výrobci paliva pro jednu elektrárnu) bude fungovat a že bude povolena,“ dodala.

V Evropské unii je 131 jaderných elektráren, z nichž 60 procent je založeno na technologii Westinghouse, ať už amerického nebo evropského designu. Česko a také Bulharsko, Slovensko, Finsko a Maďarsko jsou naproti tomu nyní ze 100 procent závislé na dodávkách paliva z Ruska, protože provozují reaktory ruského typu. V některých zemích přitom tyto dodávky zajišťují až 52 procent veškeré produkce elektrické energie.