Třetina firem letos zvedne mzdy, navýšení však nepřesáhne pět procent

Firmy letos přes výrazný nárůst volných pracovních pozic a obtížnosti je obsadit neplánují výrazné zvyšování mezd. To se týká spíše konkrétních pozic, kde se vyžaduje specifická znalost či zkušenost, a na základě individuálních dohod, vyplývá z průzkumu společnosti Hays v Česku.

Na 36 procent firem bude v roce 2016 plošně zvyšovat mzdy o částku nepřesahující pět procent. Na základě individuálních jednání se platy zvyšují v 21 procentech případů, pouze vybraným zaměstnancům zvýší mzdu 39 procent společností. Vyšší mzdy se podle ředitele personální společnosti Hays Ladislava Kučery dají čekat v technologických oborech. Naopak ke zvyšování mezd se vůbec nechystá 4,5 procenta zaměstnavatelů.

V doplňujícím průzkumu o plánech v oblasti náboru, mzdové politiky a změny v benefitech se vyjádřilo 400 organizací a 1500 zaměstnanců. Oživení ekonomiky ovlivnilo zaměstnance, kteří jsou v době ,boomu‘ pracovních míst více otevřeni novým nabídkám. Na 37 procent oslovených zaměstnanců plánuje letos kariérní změnu, 40 procent změnu zaměstnavatele nevylučuje a pět procent očekává změnu pozice v rámci firmy, ať už jde o povýšení, či přechod na jinou pozici.

Nejžádanější benefity
Zdroj: Hays

Zaměstnanci očekávají od nové role v první řadě finanční polepšení (69 procent). Neméně důležitý je i kariérní růst a posun na vyšší pozici (62 procent). Změnu za účelem získání atraktivnější pracovní náplně zvažuje 51 procent odpovídajících.

Zvyšování mezd se stává stále více individuální záležitostí

Pokud jde o zvyšování mezd, více než sedmina zaměstnanců uvedla, že v jejich případě k němu dochází na pravidelné bázi. Zvyšování mezd se podle průzkumu stává stále více individuální záležitostí. Na 18 procent respondentů si zvýšení osobně vyjednalo se svým nadřízeným a dalších 34 procent se k tomuto kroku chystalo. Stejný počet zaměstnanců zvýšení mzdy v roce 2016 neočekává.

Co se benefitů týče, zaměstnanci mají nyní příležitost volit více možností a většina respondentů se jednoznačně shodla a za nejatraktivnější zvolila flexibilitu. Nejžádanějšími benefity jsou flexibilní pracovní doba a dovolená navíc (po 72 procentech), home office (66 procent) a zdravotní volno, tedy sickdays (61 procent). Naopak relativně nízký zájem projevují zaměstnanci o firemní akce, příspěvky na kulturu, MHD či dovolenou. 

Kučera z Hays: Stěhování za prací je stále naši Achillovou patou (zdroj: ČT24)

Na zvyšování mezd není v Hyundai stále dohoda

Například v automobilce Hyundai stále není jasné, jak to letos bude s platy. Odbory se s vedením nedohodly. Firma zaměstnancům, kteří podepíšou dodatky k pracovním smlouvám, nabízí zvýšení mezd s platností od 1. února letošního roku. „Konkrétně zvýšení základních mezd o 3,85 procenta. Když se to přepočte na všechny další bonusy a příplatky, tak zvýšení činí více než osm procent měsíčně,“ přiblížil mluvčí firmy Petr Vaněk.

Události ČT: Na mzdách zatím není v Hyundai shoda (zdroj: ČT24)

Odboráři ze základní organizace Odborového svazu KOVO na svých stránkách doporučili zaměstnancům, aby dodatek k pracovní smlouvě nepodepisovali dříve, než bude podepsána samotná kolektivní smlouva. „Pokud to přesto většina zaměstnanců udělá, ihned končíme proces vyjednávání, podepisujeme a hotovo,“ napsali odboráři. Předseda organizace Radek Kuchař řekl, že největším zádrhelem v jednání byl bod týkající se bonusu za splnění plánu.

Do vyjednávání tak nyní vstoupí zprostředkovatel. Vaněk uvedl, že jednání může trvat i několik měsíců a jeho výsledek nebude mít zpětný účinek. Zprostředkovatel řešil vyjednávání v automobilce i v roce 2014. Podle jeho návrhu se nakonec zaměstnancům zvýšily základní mzdy o 3,2 procenta. To bylo stejně, jako když zaměstnancům jednostranně navýšilo mzdy vedení firmy poté, co odboráři přerušili vyjednávání a rozhodli se obrátit na zprostředkovatele.