Českou ekonomiku z vlny růstu nic neshodilo. Loni vzrostla o 4,3 procenta

Česká ekonomika vzrostla v roce 2015 o 4,3 procenta (zdroj: ČT24)

Nejvýraznější roční růst od předkrizového roku 2007 – takový je výsledek české ekonomiky za rok 2015, kdy vzrostla o 4,3 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu hrubého domácího produktu (HDP), který zveřejnil Český statistický úřad. Ve čtvrtém čtvrtletí HDP meziročně zpomalil oproti předchozímu kvartálu na 3,9 procenta a ekonomika tak v závěru roku mezičtvrtletně o desetinu procenta klesla.

Za loňským růstem HDP stojí zejména spotřeba domácností a větší aktivita v oblasti investic. V posledním čtvrtletí roku byl pak růst podpořen zejména zpracovatelským průmyslem.

Česká ekonomika patří k jedněm z nejrychleji rostoucích zemí v rámci Evropské unie. Růst je zdravý, napříč většinou složek poptávky. Na straně nabídky možná trochu nebezpečně narůstá podíl automobilového průmyslu. I tam je ten růst vyvážený, daří se většině odvětví – až na pár vybraných, jako je těžební průmysl.
Jan Bureš
hlavní ekonom, ERA Poštovní spořitelna

V porovnání s předchozím kvartálem sice HDP klesl, ale z pohledu hrubé přidané hodnoty výkonnost české ekonomiky i nadále mezičtvrtletně rostla, a to o půl procenta, uvedl ČSÚ. „Na mírné zpomalení růstu (v posledním čtvrtletí) měly vliv zejména mimořádné události v energetice a chemickém průmyslu,“ uvedli statistici. Konkrétně šlo o odstávky bloků v Dukovanech a Temelíně a o požár chemičky Unipetrolu v Záluží.  

Ekonomové čekali víc

Hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda ale upozorňuje na to, že ohledně posledního kvartálu minulého roku měli odborníci mnohem vyšší očekávání. „Ta tak úplně nenaplnil ani růst za celý loňský rok. To však nic nemění na tom, že to byl z pohledu české ekonomiky rok výjimečně úspěšný,“ uvedl Kovanda ve svém komentáři. 

Vývoj hrubého domácího produktu
Zdroj: ČSÚ/MF

Podle analytika Vladimíra Pikory z firmy Next Finance představuje mezičtvrtletní pokles HDP na konci roku zlom hospodářského cyklu. „Nyní už bude ekonomika zpomalovat a výhledově přejde do recese,“ sdělil. Ekonom Viktor Zeisel z Komerční banky ale dodává, že výkon ekonomiky lépe ukazuje hrubá přidaná hodnota, která podle něj pokračovala v solidním růstu.

Před vypuknutím finanční krize rostla česká ekonomika v roce 2007 o více než pět procent. Následoval ale propad o zhruba polovinu a v letech 2009, 2012 a 2013 hrubý domácí produkt klesal. Až předloni ekonomika opět posílila, a to o dvě procenta.

Lví podíl mají peníze z Bruselu

Dobře nastartované ekonomice ale v loňském roce výrazně pomohlo i dočerpávání financí z evropských fondů. „Ačkoli se zatím jedná pouze o předběžný odhad, který může být revidován oběma směry, již nyní je zřejmé, že ekonomika v minulém roce rostla nejrychleji od roku 2007. Bez jednorázových vlivů by se však její růst pohyboval kolem 2,5 až 3 procent, což je i o odhad růstu HDP pro letošní rok,“ uvedl hlavní ekonom INF Jakub Seidler. 

Zamrazilová: Spotřebitelská důvěra je rekordní (zdroj: ČT24)

Jak silný byl faktor dočerpávání evropských peněz, uvidíme podle hlavní ekonomky České bankovní asociace Evy Zamrazilové až po výsledcích prvního čtvrtletí letošního roku. Vzhledem k tomu, že je spotřebitelská důvěra v ekonomiku rekordní a domácnosti tak budou utrácet dál, očekává i Zamrazilová letošní růst kolem 3 procent. 

Vedle evropských fondů se na dobrých číslech české ekonomiky podepsala rovněž nízká cena ropy, dodává Kovanda. Díky tomu měly firmy více volných prostředků na jiné výdaje.