Exportní banka chce podpořit vývoz v oborech jako letectví nebo farmacie

Česká exportní banka (ČEB) chce podpořit perspektivní obory s vysokou přidanou hodnotou. Valná hromada proto schválila navýšení kapitálu o jednu miliardu korun. Základní kapitál tak dosáhne výše pěti miliard.

Generální ředitel ČEB Karel Bureš míní, že navýšení kapitálu otevře exportní bance cestu k větší podpoře vývozců v oborech s vysokou přidanou hodnotou. Vedle tradičních strojírenských odvětví tak chce více podporovat i české firmy působící v oborech s vysokým potenciálem růstu, jako jsou technologie pro výrobu potravin, kvalifikovaná chemie, optika, zdravotnictví nebo farmacie.

ČEB je součástí systému státní podpory exportu. Českým vývozcům poskytuje finanční produkty a poradenství pro jejich export do rizikovějších teritorií a na nové perspektivní trhy.„Jednoznačná podpora státu je důležitá pro udržení vysokého investičního hodnocení ze strany ratingových agentur,“ dodal Bureš.

V lednu ministr průmyslu a obchodu uvedl, že výše českého vývozu se loni podle předběžných čísel přiblížila rekordním čtyřem bilionům korun, kladné saldo obchodní bilance dosáhne podle odhadů 490 miliard korun.

Polovinu porblémových pohledávek chce vyřešit do dvou let

Ministerstvo financí v prosinci uvedlo, že vedle navýšení kapitálu ČEB o miliardu korun také počítá s tím, že navýší kapitál státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) o 2,775 miliardy korun.

Sanace ztrát z minulosti a doplnění kapitálu na přísnější regulatorní podmínky si podle dřívějšího vyjádření ministerstva financí v následujících pěti letech vyžádají přes 15 miliard korun.

Ve třetím čtvrtletí loňského roku ČEB evidovala ztrátové pohledávky z nesplácených úvěrů v objemu 19,6 miliardy korun. Pohledávky pocházejí z let 2007 až 2011 z budování skláren, továren a elektráren, kterým posílali stroje a vybavení čeští výrobci. Do dvou let chce banka vyřešit polovinu z nich. Problematické obchody z tohoto období vyšetřuje i policie. ČEB uvádí, že za poslední rok se jí na nedobytných pohledávkách podařilo získat přes miliardu korun. 

  • ČEB je specializovaná bankovní instituce pro státní podporu vývozu přímo a nepřímo vlastněná státem. Vznikla v roce 1995 a tvoří nedílnou součást systému státní proexportní politiky. Posláním ČEB je podporovat český vývoz a znalost České republiky ve světě, což vede k podpoře celkové konkurenceschopnosti České republiky.
  • Státní úvěrová pojišťovna EGAP funguje od roku 1992 a pojišťuje vývozní úvěry spojené s exportem zboží a služeb z Česka proti teritoriálním a komerčním rizikům. Pojišťovna patří do systému státní podpory exportu.
  • ČEB je vlastněna čtyřmi ministerstvy. Ministerstvo financí v ČEB vykonává 41 procent akcionářských práv státu, ministerstvo průmyslu a obchodu 24 procent, ministerstvo zahraničí deset procent a ministerstvo zemědělství pět procent. Stejná ministerstva ovládají také EGAP.